Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середу, 5 серпня 2020 р.

П'ять важливих причин читати книги дітям

Читання – найважливіша навичка, необхідна людині протягом усього життя. Дошкільний вік – кращий час для того, щоб прищепити любов вашого малюка до книги та читання.

Як підібрати книгу за віком дитини

1. Спокійний вечірній ритуал допомагає малечі перейти до сну.
Після денної метушні, наповненої телевізійними шоу та іграми, послухати розповідь протягом 10-15 хвилин допомагає дитині вгамуватися. Зосереджуючи свою увагу на заспокійливій діяльності, сповільнюється активність мозку та розслаблюється тіло. Час, проведений за читанням, відділяє активну частину дня від нічного відпочинку, допомагаючи зробити плавний перехід до сну.

2. Перегляд книги допомагає дітям сформувати готовність до читання.
Дитина охоплює поглядом усе, що є в книзі, перш, аніж навчиться азам читання. Вивчає, на що схожі літери та слова, бачить, що сторінки читаються зліва направо і зверху донизу - базові речі, але ніхто не усвідомлює їх, тому що все відбувається автоматично.

3. Читання допомагає розвивати уяву дитини.
Коли малюк дивиться телевізор, історії подаються їй у готовому вигляді. Він сприймає їх без необхідності задіяти мозок. При читанні книги самотужки або батьками, дитина змушена докласти зусиль і уявити картину подій, створюючи у свідомості свої враження і внутрішній досвід. Діти, які отримують задоволення, розглядаючи книги самостійно та слухаючи їх, активно тренують пам'ять.

4. Читання допомагає дітям дізнатися про їхній світ.
Дитячі книжки, особливо з картинками, часто посилюють знайомі події зі світу дитини: як лягати спати, звички гігієни та харчування й багато іншого. Спостерігаючи за персонажами у книзі, дитина отримує додатковий контекст для свого власного розпорядку дня.

5. Спільне читання з дітьми зміцнює ваш зв'язок із ними.
Читання перед сном підсумовує день, який завершується поруч із улюбленими мамою і татом. Прочитана історія здатна надати можливість поговорити з дитиною про те, що хвилює вас як батьків. У підсумку, це створює емоційний зв'язок і можливість на завершення дня отримати батьківську ласку й теплі обійми.

Немає коментарів:

Дописати коментар