Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 10 січня 2023 р.

Бібліородзинки "Щедрівки та колядки з чарівної шухлядки" ✨

Новорічно-різдвяні свята в Україні багаті на традиції та обряди. Це і пісні, і певні страви на столі, й ігри, й атрибутика. Українська пісенна традиція дуже давня й сягає дохристиянських часів. 

Хоча колядки виникли дуже давно й, за однією з версій, їх співали на честь язичницького бога Коляди, та з появою християнства їх почали виконувати на Різдво, щоб привітати людей із народженням Сина Божого й уславити його.
Якщо колядки уславлюють народження Ісуса Христа, то щедрівки співають 13 січня. Щедрувальники бажають господарям здоров’я й добробуту в новому році.
Щедрування завжди супроводжувалося музикою, обрядовими  іграми, танцями, пантомімою. Щедрували гуртами, перевдягаючись і "водячи Меланку з Василем". І донині збереглися ці традиції в українських селах і містах.
Сьогодні, 10 січня, у центральній публічній дитячій бібліотеці відбулись бібліородзинки "Щедрівки та колядки з чарівної шухлядки".
Захід бібліотекарки молодшого абонементу організували в рамках програми гуртка "Почитайко" та запросили його учасників.


Працівниці підготували цікаву інформацію про українську обрядовість, відеоролики та вікторину по колядках і щедрівках.
Дітлахи розповіли про сімейні різдвяні традиції, а також пригадали, як готувались до свят із близькими та колядували з друзями у родичів.
У веселій атмосфері та з гарним настроєм школярі відвідали улюблену бібліотеку в новому році.

Немає коментарів:

Дописати коментар