Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

суботу, 5 вересня 2020 р.

15 унікальних ресурсів для книголюбів

Якщо не уявляєте життя без літератури, а в рюкзаку завжди лежить електронна чи паперова книга – зверніть увагу цю на добірку! Онлайн-бібліотеки, соціальні мережі для книголюбів, рекомендації. Інтернет може не тільки полегшити ваш літературний досвід, але й зробити його набагато цікавішим.

Онлайн-бібліотеки та соцмережі для книголюбів

Україномовні ресурси

LITCENTR

Cайт громадської організації «Український Літературний Центр», що займається просуванням літератури як в Україні, так і за її межами. Якщо пишете вірші – є шанс, що добірку опублікують .

Серед цікавинок:

  • Рубрика «Анонси», де зібрані події на літературну тематику в різних містах України та світу.
  • Онлайн-часопис перекладної поезії Umbrella. Це – майданчик, де можна познайомитися з зарубіжною поезією, перекладеною українською мовою. До речі, якщо захоплюєтеся перекладом, результати роботи можуть оприлюднити!
  • Літературна мапа України. Масштабний онлайн-каталог українських організацій, спілок, установ, що займаються літературними проектами. Серед розділів –організації, локації та ЗМІ. Якщо хочете побачити свій проект на мапі, подавайте заявку.

Чтиво

Вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури. На сайті є спеціальна тека авторів із корисною категорією творів зі шкільної програми (якщо добре пошукати, можна натрапити й на підручник з біології). Можна власноруч додавати книги до бібліотеки – для цього потрібно зареєструватися, завантажити твір і дочекатися, доки він пройде модерацію.

Javalibre

Колекція україномовної літератури. Сайт дещо схожий на попередній, адже його також формують читачі – є змога додавати нові книги в спеціальному кабінеті. Також Javalibre пропонує зручну функцію онлайн-конвертера: можна змінювати формат тексту на jar, epub, fb2 чи doc.

Эксперимент «КН»: как скачать электронный учебник? - КН

Онлайн-каталоги

Libib

Вебсайт і додаток, де можна формувати онлайн-каталоги фільмів, музики, відеоігор та, звісно ж, книг. Libib безкоштовний: утім, якщо хочеш отримати більше функцій на кшталт автоматичної генерації штрих-кодів, можеш придбати платну версію (60 $ на рік).

Серед функцій Libib:

  • Пошук за ISBN (міжнародний стандартний номер книги) чи UPC (універсальний код продукту).
  • Можливість ділитися контентом з іншими користувачами.
  • Генерування особистої статистики, яка базується на тому, що ви читаєте, купуєте та оцінюєте.
  • Сканування штрих-кодів.
  • Категоризація контенту за допомогою тегів і нотаток.

LibraryThing

Зручний літературний каталог і водночас – спільнота 2 000 000 літературних фанатів.

Що пропонує сайт?

  • Формувати власні каталоги. Сайт підтримує Amazon, Library of Congress та ще 1 051 бібліотеку. Якщо хочете – можна каталогізувати музику та фільми.
  • Читати відгуки та ділитися власними.
  • Долучатися до різноманітних груп.
  • Читати книги на різних мовах – чудовий варіант, якщо опановуєш нову мову.
  • Рекомендувати твори.

Project Gutenberg

Проект пропонує приблизно 53 тисячі безкоштовних електронних книг, які можна завантажувати або читати онлайн. Якщо ж не знаєте, що обрати, подивіться, які твори завантажують найчастіше чи прогляньте ТОП-100 книг і авторів.

Электронный учебник»: зачем ридеры школьникам / Блог компании МакЦентр /  Хабр

Рекомендації

Gnooks

Базується на системі Gnod, яка постійно адаптується завдяки користувачам сайту. Це своєрідна пошукова система для літератури: щоб почати, потрібно назвати трьох улюблених авторів. Після цього Gnod почне пропонувати інших письменників, які, імовірно, також вам сподобаються.

Також на Gnod зібрані рекомендації щодо музики, книг, фільмів. Існують спеціальні карти: вводиш ім’я улюбленого автора, співака чи назву фільму й система продукує купу імен або назв, які можуть припасти тобі до смаку. Якщо хочеш продовжити подорож, просто клацай на будь-яку іншу назву чи ім’я.

BookBub

Якщо надаєте перевагу електронним книгам, є сенс підписатися на щоденну e-mail розсилку. Оберіть цікаві жанри – і система надсилатиме посилання на знижки чи навіть безкоштовні електронні книги.

Онлайн скарбничка - Сайт-портфоліо вчителя інформатики Бількевич Людмили  Юріївни

Соціальні мережі

ReadUp

Засновники називають це «досвідом соціального читання». Ідея наступна: створіть власну ReadUp подію та запросіть друзів читати разом. Сайт використовує систему, яка працює на планшетах і комп’ютерах – ви разом читаєте одну книгу протягом певного часу, обмінюєтеся коментарями та враженнями. Потім ваша ReadUp подія зникає.

PaperBack Swap

Такий собі «книжковий секонд-хенд». Користувачі сайту можуть обміняти вже прочитану книгу на іншу: зареєструйтеся, сформуйте список творів, які готові віддати, і коли хтось захоче певну книгу – надішліть її. Сайт працює не лише з паперовими виданнями, а й аудіокнигами, підручниками, електронними творами.

Goodreads

Один із найбільших сайтів для книголюбів. Цифри доволі промовисті: за 10 років існування Goodreads зібрав 55 мільйонів членів, 1,5 мільярдів книг та 50 мільйонів відгуків.

Що пропонує сайт?

  • Можна створити власний акаунт і слідкувати, які книги читають друзі.
  • Існує функція відслідковування книг, які читаєте, читали або плануєте.
  • Змога отримувати персоналізовані рекомендації. Спеціальна система щоденно аналізує величезні обсяги інформації, щоб підібрати найкраще для конкретного користувача.

А ще – літературні тести, можливість брати участь у дискусіях, ставити запитання авторам. Це дійсно величезна спільнота, де кожен знайде щось для себе.

Перелік освітніх веб-ресурсів для книголюбів | Конотопська гімназія  Конотопської міської ради Сумської області

Ще кілька корисних ресурсів

The Public Domain Review

Це проект Open Knowledge – некомерційної організації, яка займається безкоштовним розповсюдженням інформації. Чудовий сайт для любителів історії мистецтва та літератури, де зібрані різноманітні колекції музики, фільмів, книг. Як вам словник Вікторіанського сленгу чи мистецькі гіфки?

The American Reader

Ресурс характеризує себе як «журнал про літературу й критицизм» – а хто ми такі, щоб заперечувати? Зверніть увагу на рубрику This Day in Letters, де зібрані листи, які у свій час писав Кафка, Воннеґут й інші літературні генії.

Book Cover Archive

Добірка книжкових обкладинок: згодиться як графічним дизайнерам, так і поціновувачам прекрасного.

Book Notes

Тут автори складають плейлисти, які певним чином стосуються їх творів. А що може зробити читання книги більш атмосферним, ніж вдало підібрана музика від того, хто її написав? Крім цього, ви точно оновите плейлист.

Немає коментарів:

Дописати коментар