Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

понеділок, 4 травня 2020 р.

В книжковій пам’яті – миттєвості війни



Війна завжди починається раптово, хоча через покоління для істориків вона здасться неминучою. У 1941 році почалася найстрашніша, найближча, найдорожча Друга світова війна. Вона тривала від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори
Друга світова стала наймасштабнішою і найкривавішою війною в історії людства, великим переламом ХХ століття, що докорінно змінив політичну карту і соціальну структуру світу. 
8–9 травня світ відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 





      "Війна і міф. Невідома Друга Світова"

  Видатні українські історики розвінчують міфи радянської пропаганди! Чи правда, що пакт Молотова Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР? Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів? Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру? Сталін узгоджував військові дії з Гітлером? Бандера був агентом спецслужб нацистів? Кримські татари масово дезертирували на початку війни? На ці теми ще 30 років тому боялися говорити навіть із рідними!



 Олександр Довженко "Україна в огні" 



Книги про Другу світову війну для дітей та підлітків — це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей. Книга «Україна в огні» – це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. “Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну". Кіноповість Олександра Довженка насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка.  Поетичність мови та гіркоту сюжету автор поєднав у майстерну розповідь про людську гідність та важкі випробування, яка вже стала класикою для декількох поколінь читачів.

Юрій Дольд-Михайлик  "І один в полі воїн"


Книга Юрія Дольд-Михайлика вперше вийшла в світ у 1956 році і мала великий успіх у читачів. Описані у ній події відбуваються під час Другої світової війни на тимчасово окупованій території Білорусії, Франції та Італії. У центрі твору — доля мужнього й сміливого розвідника, який веде смертельно небезпечну гру в фашистському лігві. Автор зумів побудувати гострий сюжет, наситивши твір яскравими сценами та епізодами.

Борис Васильєв  "А зорі тут тихі"


Дивовижна та зворушлива історія про п'ятьох молодих дівчат, які без роздумів відправилися на фронт. Скільки потрібно мати мужність, щоб віддати своє життя заради майбутніх поколінь?
Хоробрість, відвага, героїзм – ці якості линуть через весь роман червоною ниттю. Розуміючи, що майбутній бій практично не має шансів на перемогу, адже сили з самого початку не рівні, головні героїні все одно йдуть вперед, ризикуючи собою.
Твір дійсно бере за душу, адже автор зміг передати не тільки вісь трагізм того, що відбувалося, але й розповів про героїчні вчинки та мудрість людей того покоління.

Андрій Кокотюха "Червоний"


"Червоний" – це історичний роман про події в Україні після Другої світової війни – кінець 40-х років. Дія у творі розгортається на Західній Україні у час, коли там діяли українські повстанці, а також у радянських концтаборах у Сибіру.

Андрій Кокотюха "Червоний. Без лінії фронту"



 Кінороман «Червоний. Без лінії фронту» — довгоочікуване продовження «Червоного», книжки, яка ще до успішної екранізації набула в Україні культового статусу! Це неймовірна історія! Повстанський командир Данило Червоний не пропав безвісти після зухвалої втечі з табору смерті. Вояк УПА вижив і переміг у нелюдських умовах вічної воркутинської мерзлоти. Щоб зрозуміти, як це йому вдалося, ми маємо повернутися на десять років назад і побачити Червоного юним ліцеїстом, який лише починає боротьбу за свободу. Його шлях по-своєму бачать та оцінюють друг юності Мирон, повстанка Марія, радянський диверсант і донька «ворога народу».
      

Андрій Кокотюха  "Чорний ліс"



У Чорному лісі на Волині українці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві — колишньому міліціонерові з Миргорода, зекові, радянському диверсанту — непросто розібратися в тому, хто є ворогом його народу. Утім, вроджене прагнення справедливості не лишає для нього сумнівів, на чиєму боці правда, а стрімке розгортання подій, у вирі яких він опинився, спонукає відстоювати її зі зброєю в руках.

                                                          Василь Шкляр "Троща"


«Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Марцін Щигельський. «Ковчег часу»

Рафалу дев’ять років, і він живе у варшавському гетто. Понад усе на світі хлопчик любить читати, але дорога до бібліотеки стає щораз небезпечнішою. 
Сучасний польський письменник М. Щигельський збирав матеріал про варшавське гетто понад шість років. Чимало обставин Рафалової втечі взято з документальних свідчень, щоденників жертв Голокосту, спогадів людей, які допомагали рятувати єврейських дітей від загибелі. Та й у самого головного героя теж був прототип.
Історична повість з невеликим фантастичним «вкрапленням» уміло адаптує тему Голокосту для молодших читачів, не нагнітаючи атмосфери, а залишаючи достатньо місця для дружби, вірності, доброти, надії й віри в майбутнє.

Маркус Зузак "Крадійка книжок"


Дівчинка Лізель вимушено оселяється в прийомних батьків у простій німецькій родині. На вулиці 1939 рік, і справи стають зовсім моторошними. Ті, хто не виказує захвату політикою Гітлера, наражаються на небезпеку.
 Книжка привертає увагу з перших же сторінок незвичністю оповіді – адже цим іронічним, глибоким і віртуозним наратором є сам Смерть
Визнаний бестселер, пізніше не дуже вдало екранізований у солодкавій голлівудській манері, заслуговує на увагу юних і дорослих читачів. Захопливий, динамічний, майстерно зроблений та сповнений харизматичних персонажів, цей текст розповідає про війну свою інтимну, глибоку й болісну правду.

Анна Франк "Сховище" 

Це книга про найсвітліших людей в надзвичайно темні, криваві роки для всього людства. Книга про тих, хто ризикує свої життям, майном, сім'єю заради життя іншої людини. Це роман про людську любов і радість, яку ми можемо як давати, так і забирати в інших. На диво, це роман є абсолютно життєрадісним і повним гумору. Описане в романі є не тим, про що розповідають по телебаченню, це зовсім інший вимір (хоча повсякденний і частий в роки Другої Світової) життя євреїв. Тут є тонкощі повсякденного життя населення, важливі історичні події і постаті очима звичайних людей. Ця книга дає можливість не тільки дізнатись про історичні факти, але й відчути, в певній мірі пережити, силу втрати минулого століття. Адже в тих таборах померло чимало не написаних картин, не сконструйованих винаходів, не зіграних ролей, не декламованих віршів... Читаючи роман, проводиш паралелі з сьогодення, і що жахає,на жаль, ти знаходиш чимало спільного.


Немає коментарів:

Дописати коментар