Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 12 липня 2023 р.

Етапи читацької компетентності, або Як зростає зацікавлений читач😉

Читання є отриманням сенсу з друкованого тексту. Але людина з початку не вміє дізнаватись цей сенс. Вміння читати - потребує зусиль, часу, бажання та мотивації. Останнє допомагають здобути батьки в ранньому віці. Саме для зацікавлення дитини світом книг варто поступово формувати читацьку компетентність.

Етапи читацької компетентності:

1️⃣ До-читач - ще не знає букв, але вже усвідомлює, що існують книги, їх читають дорослі. Діти можуть розглядати й коментувати малюнки (є віммельбухи для тих, хто не вміє читати), гортати сторінки. Це етап дошкільняти, який кожна дитина неодмінно має проходити для підвищення мотивації.

Формується бажання самостійно дізнатися, що ж там написано. Коли ж дитину змушують із ранніх років вчити букви, нав’язують читання, не дають "нагуляти апети", це знижує мотивацію.

2️⃣ Читач-початківець - зазвичай припадає на перший цикл початкової освіти (1-2-й клас). Хоча в дітей усі етапи проходять у різному віці, залежно від індивідуальних особливостей.

Читач-початківець вчиться декодувати. На цьому етапі ще важко отримувати задоволення від власного читання. Тож читання з батьками у 1-2-му класі саме тих творів, які подобаються дитині, є дуже важливим.

Діти навчаються вдумливо слухати та звикають до "книжкової мови". Це часто не враховують дорослі. Але мова, якою ми спілкуємося з дітьми, є розмовною, як і спрощена мова відео. А ось мова художніх творів - інша, до неї треба підготуватися та призвичаїтися. Якщо батьки не можуть особисто читати, можна залучити дітей до груп читання онлайн. Головне, щоб вони зацікавилися світом книжок.

Часто на наступному етапі, якщо не було традиції слухати тексти, дитина добре опановує механічне читання. Але чимало з того, що сприймає, не розуміє, бо не має готовності до художньої мови. У старших класах чимало підлітків, на жаль, охоче слухають стислі перекази літературних творів, а не читають їх самі, бо не готові сприймати складні тексти.

3️⃣ Вправний декодер - у середньому припадає на другий цикл початкової освіти (3-4-й клас). На цьому етапі дитина - упевнений читач. Механічне читання вже є навичкою, збільшується темп читання, з’являється виразність. Учні на притаманному їм рівні починають усвідомлювати сенси текстів.

4️⃣ Вільний/самостійний/незалежний читач, який добре розуміє прочитане. Це етап, коли тексти добре та легко засвоюються, зрозумілий зміст дає можливість створити своє враження від прочитаного.

5️⃣ Умілий читач: на цьому етапі людина має глибокий рівень усвідомленого читання.

Дорослі опановують цей рівень протягом усього життя, адже вміло читати газети та філософські трактати — це різні речі. Різні рівні складності текстів вимагають різної майстерності.

Допомагайте своїм діткам рости зацікавленими читачами. Це буде чудовий внесок у їхнє майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар