Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 4 липня 2023 р.

Як виховати радісне читання: лайфхаки для батьків😊

Скільки сторінок читає ваша дитина на день? І чи читає вона тому, що «задали у школі», чи для задоволення? У матеріалі зібрано 5 дієвих лайфхаків для батьків, як виховати в дітях саме радісне читання.

Більшість батьків вважає читання важливою навичкою для дітей і переймається тим, коли діти вивчать літери та навчаться читати, як швидко вони читають, чи прочитали списки книг, рекомендованих для їхнього віку.

Так само батьки знають: діти, які багато читають, добре навчаються, вміють себе контролювати, планувати та досягати поставлених цілей. Багатий словниковий запас — гарантований бонус читача. А читання книг з ілюстраціями розвиває естетичне сприйняття і формує візуальну «надивленість», здатність орієнтуватися в художніх стилях, стимулює розвиток уяви та бажання малювати.

Переконані, що саме домівка — це місце, де прищеплюється любов до читання. Читання як захопливого процесу, радісного дозвілля та особливого часу для сім’ї, коли створюються теплі й дорогі серцю спогади та висновуються найніжніші й найтонші зв’язки на все життя.

Порада 1

Бути прикладом. Складно намагатись залучити дітей до читання, коли вони не бачать такої ж поведінки від батьків.

Що на практиці: вдома мають бути книги. Їх варто брати у подорожі, читати у вільний час і цікавитись новинками. Діти мають бачити цей інтерес.

Порада 2

Створіть ритуали спільного читання вголос. Оберіть час, зручний для всієї родини, місце і читайте. Нехай ніхто й ніщо не змінить ваших планів. Якщо не виникло непереборних обставин, цей час має бути непорушним та недоторканим. Бо саме зараз народжуються безцінні щасливі моменти, які потім роками відгукуватимуться теплом і затишком у ваших серцях.

Що на практиці: читання вголос — розкішний антистрес, який має супроводжувати ваших дітлахів з пелюшок. Спробуйте прочитати історію на різні голоси, інтонувати, заспівувати, а потім вигадувати можливі продовження. Втома дня кудись зникає, поступається сну. А розпочата, але недочитана історія хвилюватиме уяву до наступного читання.

Порада 3

Приділіть час вибору книг. Чимало дітей не читають охоче, бо вважають це заняття нудним. Багато зізнаються, що мають складнощі з вибором книг, які захоплять сюжетом та відповідатимуть інтересам. Дітям бракує рекомендацій, а вибір батьків не завжди потрапляє в ціль.

40 % опитаних дітей сказали, що іноді читають для задоволення, а іноді — з примусу, а 17 % — читають виключно з примусу. Водночас 39 % — читають виключно для задоволення. Це дані всеукраїнського соціологічного дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання».

Що на практиці: щоб зацікавити дитину, обирайте книгу відповідно до її віку та інтересів, цікавтесь рекомендаціями фахових ресурсів. Зважайте на складність та обсяг тексту, наявність ілюстрацій та їхню відповідність змісту. Залучайте дітей до вибору книг — разом відвідуйте книгарні. Звертайте увагу на книги сучасних письменників та історії, близькі до вашого контексту.

Порада 4

Використовуйте мобільні застосунки. Читання та гаджети не завжди конфліктують. Мобільні застосунки можуть стати саме тим елементом гейміфікації, якого бракує, щоб зробити перший крок до читання і створити новий читацький досвід.

Що на практиці: зверніть увагу на книги з мобільними застосунками-іграми, де контакт із героями та історією починається в грі та поглиблюється в книзі. Цікавими є також застосунки — онлайн-бібліотеки, де книги добираються відповідно до віку та на основі відгуків читачів формуються алгоритми рекомендацій. У таких застосунках можна заробити бали за читання, змагатися за місця в рейтингу на основі розв’язаних тестів за прочитаними текстами.

Порада 5

Обговорюйте прочитане та поглиблюйте інтерес. Книга — це ще одна тема для розмови з дітьми, а іноді й можливість для батьків торкнутися складної або делікатної теми (зокрема, для обговорення досвідів дорослішання, проживання конфліктних ситуацій та актуального зараз для українців болісного досвіду війни).

Що на практиці: ідей для обговорення — безліч. Поговорити про героїв, поміркувати про їхні вчинки та про вигляд, пофантазувати "а що, якби…" І тут кожен може вигадати продовження історії або запропонувати розвиток подій.



Немає коментарів:

Дописати коментар