Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середу, 3 січня 2024 р.

Торкаючись читаю: книги шрифтом Брайля

4 січня – Всесвітній день азбуки Брайля. Це тактильний спосіб спілкування для незрячих і слабозорих людей. Саме за допомогою цієї азбуки створено книги, які допомагають особливим людям пізнавати світ і мати доступ до інформації.
Книги шрифтом Брайля та літературу для слабозорих читачів отримала централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади у 2021 році. Книги для незрячих та слабкозорих для бібліотек Хмельницької громади придбали за програмою «Читай українською щодня».
Книги для слабозорих і книги, надруковані шрифтом Брайля, знаходяться в центральній публічній дитячій бібліотеці, тому що є співпраця з відповідною категорією користувачів. Ці книги користуються попитом у читачів із вадами зору – підопічних БФ «Карітас Хмельницький УГКЦ».
У наявності 13 видань: тритомник творів Тараса Шевченка, надрукований шрифтом Брайля, і решта – це книги для слабозорих, надруковані великим шрифтом.
У 2021 році в бібліотеці відбулась презентація «Бачити світ серцем», на якій відвідувачі змогли ознайомитись із книгами.
Оскільки серед книг для слабозорих є твори зі шкільної програми (Е. Портер «Полліана», Р. Кіплінг «Книга джунглів», Г.-Х. Андерсен «Казки», І. Багряний «Тигролови» та інші), під час літніх канікул, готуючись до нового навчального року, їх читають учні шкіл мікрорайону із слабким зором.
Тритомник творів Т.Г. Шевченка – книги, які відвідувачі читають у читальному залі бібліотеки, оскільки вони мають великий формат, значну вагу та незручні для транспортування.
Зокрема під час Шевченківських днів 2022 року, читачі з вадами зору – мешканці мікрорайону та підопічні БФ «Карітас Хмельницький УГКЦ» читали вголос присутнім поезію Кобзаря.
У 2023 році, під час екскурсій до бібліотеки, учні перших класів ознайомлювались із особливими книгами. Дітки із зав’язаними очима мали змогу відчути на дотик шрифт Брайля та віднайти літери крапкової абетки.
4 січня 2023 року в центральній публічній дитячій бібліотеці відбувся огляд видань для людей із вадами зору. Про книги, попит на них і важливість забезпечення такою літературою всіх бібліотек розповіла працівниця молодшого абонементу для представників МТРК «Місто».
Кожного року в цей день також створюються викладки відповідної літератури, щоб ознайомити усіх відвідувачів із книгами та привернути увагу до потреб людей із вадами зору. Цьогоріч у читальному залі створено викладку літератури «Торкаючись читаю: книги шрифтом Брайля».

Немає коментарів:

Дописати коментар