Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

пʼятницю, 19 квітня 2019 р.

Бесіда: «Життя без насильства. Протидія шкільному булінгу»



Англійське слово "буллінг", що означає агресивне переслідування одного з членів групи. В приватних школах або в державних, в класах, де 12 осіб або 35, ми можемо зустріти це явище - цькування, агресію, жорстоке переслідування того, хто чимось не схожий на інших. Крім того, буллінг помітно помолодшав. Якщо раніше він був атрибутом середньої школи, то зараз все починається в початковій школі.
Вже в 3-4-х класах ми можемо спостерігати всі його ознаки. Чому? Підлітковий вік у сучасних дітей настає раніше. Підлітками стають в 10 років, а не в 13-14, як було раніше. А для підлітків на перший план виходить потреба приналежності до групи. Вони починають жорстко ділити світ на "своїх" і "чужих", усіма силами намагаються стати "своїми" і об'єднуються проти чужаків.
19 квітня у Центральній бібліотеці – філії для дітей №12 для учнів 3-А класу СЗОШ №30 була проведена бесіда: «Життя без насильства. Протидія шкільному булінгу». Під час бесіди діти, дізнались, що у цькуванні завжди чотири групи учасників, про двох з яких постійно забувають обговорюючи проблеми буллінгу. Отже: агрессор, свита агресора, жертва і свідки ... Буллінг – це хвороба всього класу а не окремих індивідумів. І лікувати потрібно всю групу. Міри мають бути комплексними. Конфлікт виникає у випадку перетину інтересів.
Діти переглянули мультфільм «Камінь, ножиці, папір», де існує складна система стосунків між трьома персонажами: каменем, ножицями і папером. Ножиці ріжуть папір, папір може накрити камінь, а камінь — зламати ножиці.
Третьокласники дізнались, до кого можна звернутись, за допомогою у випадках цькування. І наприкінці заходу учням було завдання написати на серці те, що може допомогти іншій людині, зігріти їй душу.  Потім учасники зібрали усі «серця», перемішали їх та витягнути навмання одне серце та впродовж наступного тижня зробити те, що написано на його серці доброти, для когось іншого.
Як Зарембовська Наталя «Потрібно бути дружніми, щоб вирішувати будь-які проблеми в класі, адже дружба завжди перемагає!».


Немає коментарів:

Дописати коментар