Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середу, 22 квітня 2020 р.

Народжена у вишиванці!

                                  Славні українки всіх часів, яких знає весь світ

                                                       Квітка (Квітослава-Орися) Цісик

Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня "Ти осяюєш моє життя" ( You Light Up My Life ), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року "Оскар" і "Золотий глобус" у категорії "Найкраща пісня до фільму"
                                                                  Ліна Костенко

Видатна українська письменниця, поетеса, почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Ліна Костенко - лауреатка Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О.Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою президента України і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.
Її твори перекладено багатьма європейськими мовами. "Невпіймана королева" - так назвав свою статтю про Ліну Костенко Юрій Андрухович.
Наш талант, наша сила, мудрість і гордість, наша Ліна, - так кажемо про неї ми, її сучасники!
Донька Ліни Костенко - відома письменниця і знана в Європі дослідниця літератури Оксана Пахльовська завідує новоствореною кафедрою україністики Римського університету.

                                                          Соломія Павличко (1958 -1999)


Українська феміністська теоретикиня, письменниця, літературознавиця, перекладачка, публіцистка. Заснувала видавництво перекладної наукової літератури “Основи”.
Була докторкою філологічних наук, доценткою та професоркою Києво-Могилянської академії, членкинею Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників.

                                                                 Ада Роговцева 


Наша відома акторка театру та кіно, народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний. І досі  продовжує нас дивувати своїм талантом, акторка часто з’являється на телеекранах у сучасних кінострічках та різноманітних проектах.

                                                                  Яна Клочкова 


Наша золота рибка! Українська плавчиня, Герой України, володар орденів "За заслуги" III ступеня, Орден княгині Ольги I ступеня та ордена "Золота Зірка". Яна здобула найбільше золотих медалей у складі збірної України.

                                     Джамала, або Сусана Алімівна Джамаладінова 


Українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу. Перемогла на 8-му міжнародному конкурсі "Нова хвиля" в Юрмалі та 61-му пісенному конкурсі "Євробачення" в Стокгольмі.  

                                                  Людмила Семенівна Міляєва


Дійсний член Національної академії мистецтв України (НАМУ), доктор мистецтвознавства, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА), заслужений діяч мистецтв України. Власне 90-річчя вона відзначила на роботі.
Славу і любов народу вона заслужила своєю легендарною, гідною пошани педагогічною діяльністю і подвижництвом у науці. Це підтверджують її 160 масштабних друкованих праць. Мужньо відстоювала "наукову правду", опановуючи "історико-мистецьку цілину", що в ті жорсткі атеїстичні часи далеко не всім було до снаги.

                                                       Анна та Марія Музичук


Українки, які увійшли в топ-10 найкращих шахісток світу. Старша сестра Анна Музичук стала третьою шахісткою у світі. Вона є триразовою чемпіонкою світу з шахів серед жінок та триразова чемпіонка Європи серед жінок.
Її молодша сестра Марія - 6 шахістка світу. Вона - дворазова чемпіонка України, чемпіонка світу серед жінок 2015 року та найкраща шахістка 2015 року. Завдяки і їм світ знає, що Україна - країна дуже розумних, красивих і обдарованих жінок.

У їхній гарній компанії і 6-разова чемпіонка з фехтування олімпійська чемпіонка Ольга  Харлан. А ще - українська Барбі! 


                                                            Анджеліна Швачка 


Лауреат Шевченківської премії, народна артистка. Її називають українською Кармен.  
Звичайно, наш рейтинг - далеко не повний і не репрезентативний. Якщо ви не бачите в ньому своїх кумирок - не засмучуйтеся, а знайте: нас, славних українок - дуже і дуже багато!  І перші серед них, звісо, це рідні жінки - наші бабусі-прабабусі, мами, сестри, доньки. У кожної є чому повчитися, кожній є за що вклонитися до самої землі. І не обов'язково чекати для цього спеціального дня: жінки, скажу по секрету, якими б сильними і вольовими вони не видавалися, попри всі рухи і настрої залишаються слабкою і прекрасною статтю, яка завжди чекає на сильне плече і гарне слово. А тим паче - навесні! Міжнародний жіночий день - також чудовий привід. Але нехай він не буде єдиним днем для цього. Славні українки заслуговують на увагу і любов щодня!


Немає коментарів:

Дописати коментар