Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середу, 15 квітня 2020 р.

Підземна скарбниця (корисні копалини України) Екологічний урок


Діти, доброго дня.
Сьогодні ми з вами попрацюємо над важливою темою. А, якщо будете уважними, то дізнаєтесь досить багато цікавої інформації. Що ж розпочинаємо. Будьте  активними.
— Які промислові підприємства (фабрики, заводи) є у нашому місті?
— Звідки вони беруть сировину для виробництва?
Ось цією сировиною і є природні багатства, які люди добувають з надр (глибин) землі, або з її поверхні.
 Сьогодні на екологічному уроці ви дізнаєтеся, як називаються ці природні багатства та їх види.
— З чого споруджують будинки, школи, заводи?
— А з чого виготовляють автомобілі, літаки?
Правильно. Щоб побудувати будинок, потрібно багато піску, цементу, вапняку; щоб виготовити машини, верстати, потрібні чавун, сталь, мідь, алюміній. Але автомобілі й літаки самі не поїдуть і не полетять. Що ще потрібно для них? Так, їм потрібне пальне, яке отримують з нафти. Паливо потрібне і для опалювання житла та промислових підприємств. Усі ці речовини залягають на різній глибині в надрах землі і на її поверхні. Щоб користуватися цими багатствами, їх необхідно добути. Тому нафта, вугілля, торф, пісок і інші, необхідні для людей речовини, які добувають з надр землі або з її поверхні, називають копалинами.
А чому вони корисні? Корисні копалини — це природні багатства, які люди видобувають із надр землі чи з її поверхні й використовують у народному господарстві. Кам'яне вугілля, торф, нафта, залізна руда, природний газ, граніт, вапняк, пісок, глина, торф — це корисні копалини. Вони залягають у землі на різній глибині.
Усі корисні копалини розподіляють на три групи: горючі, рудні (металеві) і нерудні (будівельні).
 Чи знаєте ви, які корисні копалини використовують як паливо?
До пальних викопних належать вугілля, торф, нафта, природний газ. Усе це різні види викопного палива.
— А яке значення має паливо?
При спалюванні цих копалин утворюється тепло. Воно потрібне для роботи фабрик, заводів, опалювання будинків, приготування їжі. Викопне паливо є цінною сировиною для хімічної промисловості.
Наприклад, з нафти виготовляють вазелін, ліки, мило, пластмаси, бензин, гас, а з кам'яного вугілля — фарби, парфуми, також ліки і пластмаси. Пластмаси також виготовляють і з природного газу.
Поговоримо про рудні корисні копалини. Більшість предметів, що оточують нас, зроблені з чавуну, сталі, заліза, які не зустрічаються в природі в чистому вигляді. Ці метали виплавляють з руди; із залізняку — чавун, сталь, з мідної — мідь.
Подивіться навкруги.
- Які предмети виготовлені з металів?
 А зараз ми познайомимося з гранітом. На полях, в лісах лежать величезні камені (валуни) — це граніт. Ви, напевно, бачили, коли відпочивали влітку на березі річок і морів, дрібну гальку. Це теж граніт. Для того, щоб хоч щось виготовити з граніту, необхідно знати його властивості.  
-      Чи безмежні запаси корисних копалин?
Корисні копалини — це багатство Землі. У нашій країні добувають понад 80 різних видів корисних копалин. Але запаси їх у надрах землі не є безмежними. З часом вони можуть вичерпатися, а тому витрачати їх необхідно економно. Бережливе ставлення до корисних копалин — це бережливе відношення до речей, які з них виготовлені і побудовані.
Погляньте навкруги і назвіть речі, виготовлені з корисних копалин. Що виготовляють з корисних копалин? Які корисні копалини потрібні для спорудження будинку? (Стіни класу побудовані з піску, гіпсу, крейди. Двері, вікна пофарбовані фарбою, що виготовлена з нафти. Батареї опалювання, труби, металеві деталі парти виготовлені з чавуну, який, у свою чергу, виготовлений з руди.)
Ми побудували великі міста, отримали нові матеріали, яких у природі немає, наприклад, пластмасу, створили різні могутні машини та за їх допомогою впливаємо на природу, щоб стати багатшими. Добуваючи корисні копалини, люди змінюють поверхню землі: риють кар'єри, насипають штучні пагорби відпрацьованої порожньої породи. При цьому місцевість, що оточує родовище, стає непридатною для життя.
— А як відповідає нам природа?
А зараз я вам зачитаю властивості корисних копалин, ви запамятайте їх, а потім дасте відповідь на запитання.
бурого кольору рідкий
Торф
має різкий запах
виділяє тепло
крихкий
залишає попіл
Кам'яне вугілля
легший за воду
важчий за воду
Нафта
чорного кольору без запаху

Гра «Так чи ні?»
□ Торф — тверда речовина чорного кольору, без запаху, крихка. Так чи ні?
□ Нафта — рідина темно-бурого кольору, масляниста, з різким запахом. Так чи ні?
□ Кам'яне вугілля горить яскравим полум'ям, виділяє багато тепла. Так чи ні?
□ Торф розчиняється у воді. Так чи ні?
□ Під час горіння торфу утворюється багато диму і залишається багато попелу. Так чи ні?
□ Кам'яне вугілля — тверда речовина чорного кольору з приємним запахом, крихка. Так чи ні?
□ Кам'яне вугілля розчиняється у воді. Так чи ні?
□ Нафта легша за воду і не розчиняється у ній. Так чи ні?
□ Нафта горить яскравим полум'ям і виділяє небагато тепла. Так чи ні?
— Без чого неможлива господарська діяльність людини?
— Хто вивчає корисні копалини, відшукуючи родовища?
— Що називають корисними копалинами?
— На які групи розподіляються корисні копалини?
— Де їх застосовують?
— Які корисні копалини добувають у нашому краю? Де їх використовують?
— Як слід використовувати корисні копалини?
— Чому їх необхідно витрачати економно?
 А тепер трішки цікавинок.
НАФТА
Нафту називають чорним золотом. Чому? На що перетворилася б наша цивілізація, якби людство раптом позбулося чорного золота?
У першу чергу, нам довелося б відмовитися від автомобіля — адже бензин, без якого «залізний кінь» не зміг би бігати, виготовляють з нафти. Та і не тільки він — практично будь-який сучасний транспортний засіб, за винятком електричних, використовує як паливо продукти нафтопереробки. Автомобілям, мотоциклам потрібний бензин, літакам — авіабензин або гас, тракторам, комбайнам — дизельне паливо, кораблям — мазут. Звичним асфальтованим шосе у світі без нафти теж не буде місця, адже асфальт виготовляють із залишків, що утворюються при її перегонці. Отже, замість швидкісних магістралей з автомобілями, що мчаться по них, у світі без нафти будуть розхитані путівці без асфальтового покриття, їздити якими доведеться на возі із запряженим у нього конем.
З нафти виготовляють друкарські фарби — отже, без нафти не буде журналів, газет, книг. Кіно б у нас теж не стало б, оскільки не стало б фото- і кіноплівки, адже їх теж виготовляють з нафти. Та і на цифрові носії нічого записати б не вийшло, оскільки і вони — продукт переробки нафти. Світ без книг, газет, журналів, телебачення, фотографії — ось що таке світ без нафти.
Для сучасних модниць відсутність нафти теж стала б ударом. Вона активно використовується при виготовленні косметики і парфумерії, отже, без нафти довелося б сказати «прощавай» губній помаді, туші для вій, туалетній воді, модним фарбам для волосся. Капронові колготки, еластична білизна, шубки із штучного хутра, модні куртки з нейлону й інших синтетичних тканин — усе це теж зникло б з вітрин магазинів.
Та і в повсякденному побуті сучасна людина просто кроку не ступить без нафти! Нафта — це пластикові пляшки і поліетиленові пакети, що міцно увійшли до нашого вжитку, господарські сумки, нитки, волосінь, пластилін. І, нарешті, це різні пластмаси, з яких виготовляють меблі, побутову техніку, комп'ютери і багато що інше. Сучасний світ — це світ, створений з нафти у прямому значенні слова.
ГРАНІТ
Граніт є однією з найщільніших, найтвердіших і найміцніших порід. Використовується у будівництві в якості облицювального матеріалу. Крім того, граніт має низьке водопоглинання і високу стійкість до морозу і забруднень. Ось чому він оптимальний для мощення як усередині приміщення, так і зовні. В інтер'єрі граніт застосовується також для обробки стін, сходів, створення столешниць і колон.
КАМ'ЯНЕ ВУГІЛЛЯ
Спосіб добування вугілля залежить від глибини його залягання. Розробка ведеться відкритим способом у вугільних розрізах, якщо глибина залягання вугільного пласта не перевищує 100 м. Нерідкі і такі випадки, коли при все більшому поглибленні вугільного кар'єру далі вигідно вести розробку вугільного родовища підземним способом. Для витягання вугілля з великих глибин використовуються шахти.
Застосування кам'яного вугілля різноманітне. Воно використовується як побутове, енергетичне паливо, сировина для металургійної і хімічної промисловості.
ВАПНЯК
Вапняк складається переважно з мушлів морських тварин та незначних уламків черепашника. Речовини, що входять до складу вапняку, здатні, хоча і в незначних кількостях, розчинятися у воді. Розкладаючись, сприяє утворенню карстових печер, а також на великих глибинах під дією глибинного тепла землі дає джерело газу для мінеральних вод.
Вапняк широко застосовувався в якості будівельного матеріалу, дрібнозернисті різновиди використовували для створення скульптур.
Випалення вапняку дає негашене вапно — древній терпкий матеріал, донині вживаний у будівництві.
Дякую за увагу.




Немає коментарів:

Дописати коментар