Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

Літературно-історичний круїз «Козаку найперше – воля, козаку найперше – честь»

 14 жовтня українці відзначають одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

Українське козацтво – це унікальне явище в історії України, тому що, у порівнянні з подібними формуваннями інших народів, українські козаки були не тільки охоронцями державних кордонів, але й основною силою, яка забезпечила перемогу у визвольній боротьбі українців за свободу, віру та відновлення національної державності.

З нагоди наближення свят, 9 жовтня, у центральній бібліотеці-філії для дітей №12 відбувся літературно-історичний круїз «Козаку найперше – воля, козаку найперше – честь». Бібліотекарка абонементу 5-11 класів підготувала для читачів найцікавіші факти про козацьку добу та власне відзначення цієї дати. Також усі охочі мали змогу ознайомитись із підбіркою літератури до Дня українського козацтва та Дня захисника України.

Для нашого вільнолюбного народу цей день особливий. Адже запорозьке козацтво впродовж трьох століть, визначаючи напрями економічного, політичного й культурного розвитку, самовіддано й одержимо боронило кордони рідної миролюбної землі, на багатства якої ненастанно зазіхали вороги-зайди.

Як писав у переспіві козацького літопису Самовидця поет-державник Микола Руденко, «ми, нене, від природи орачі, а живемо від битви і до битви». «Наша доленька віками / Повінчана з горем», – суголосний йому кілійський поет Володимир Сімейко.

Козак у нашій уяві – звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею. Він ревний захисник Вітчизни, самовідданий оборонець прав людини та християнської віри, культурних звичаїв і гідності кожного, хто живе під мирним небом України. Тому місія козацтва в історичній долі України й у національній самосвідомості народу майже сакральна.



Немає коментарів:

Дописати коментар