Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

понеділок, 18 січня 2021 р.

Бесіда «Дружити не можна булити»

Доброго дня, читачі! Сьогодні ми хочемо поговорити з вами на таку актуальну тему, як булінг (цькування).

19 січня 2018 року, в Україні набув чинності Закон про протидію булінгу та запроваджено адміністративну відповідальність за булінг.

Шкільне́ цькування (англ. School bullying) — систематичне переслідування з образами, упередженим ставленням у навчальному закладі.

Зазвичай, термін означає переслідування серед учнів, рідше зустрічається цькування учнів вчителями, ще рідше — цькування вчителя учнями.

За дослідженнями ЮНІСЕФ, із фактами шкільного булінгу в Україні мали справу 67 % дітей у віці від 11-17 років протягом останніх трьох місяців. Також, 24 % дітей стали жертвами, а 48 % з них - нікому не розповідали про ці випадки. Дещо частіше за інших дітей піддаються цькуванню сором'язливі, зі зразковою поведінкою діти, діти, які в силу різних життєвих обставин замкнуті в собі, а також  діти з бідних сімей.

У нашій бібліотеці є книги, у яких піднімаються питання булінгу:

Алевтіна Шавлач "Пампуха"

Звичне життя Гані враз різко змінилося. Їй приклеїли образливе прізвисько. На неї посипалися насмішки. Її затролили в мережі. Мама, погрузнувши в роботі, не бачила її проблем. Та ще й учителька неправильно повелася. Жорстокою до Гані була й вулиця. А "красень" Сашко, до якого відчувала щось бентежне, спокійно спостерігав, як над нею глумилися. Дуже багато неприємностей ламало її. Але Ганя не змирилася з таким ставленням до себе. Зрозуміла, що може стати іншою. Вона зайнялася собою, знайшла цікаві справи.


Кристина Нестлінґер "Обзивають мене мурахоїдом"

Якщо у дівчинки великий ніс, мишачі очиці та крихітне підборіддя, цього досить, аби постійно чути за спиною глузливе "Мурахоїд!". Через це Тезі вважає своє життя пропащим. Та попри все, ця історія, в якій є зниклі фото, антислинові щити, сусіда-ненажера, пятеро котів, дивна бабуся, чорні ворони, зогнилі помідори і побитий однокласник, — ця історія закінчиться просто чудово.



Іван Андрусяк "28 днів із життя Бурундука"

Коли однокласники обзивають тебе Бурундуком і насміхаються, бо ти не вмієш стрибати через козла і лазити по канату, - тоді на душі так кепсько, що ти готовий на будь-що, тільки б довести їм усім, хто такий Івась Бондарук насправді. Навіть на те, щоб вивести собі… кишенько­вого чортика!
Повість Івана Андрусяка з ілюстраціями Ганни Осадко «Вісім днів із життя Бурундука» - один із найуславленіших у сучасній українській лі­тературі творів для молодших підлітків.


Том Флетчер "Різдвозавр"

У вас у руках – найдивовижніша і найнеймовірніша різдвяна історія, яку тільки можна собі уявити. Хлопчик Вільям просить у Санти на Різдво динозавра і навіть не підозрює, чим обернеться його прохання. Гортаючи сторінки цієї веселої динамічної пригодницької книжки британського письменника і музиканта Тома Флетчера, ви довідаєтеся, хто допомагає Санті на Північному полюсі і хто намагається вполювати північних оленів, як з ненависті народжується дружба і чому містер Трандл понад усі свята любить Різдво. І, звісно, познайомитеся з найфантастичнішим книжковим героєм – Різдвозавром.


Тетяна Корнієнко "Недоторка"

Одинока дівчинка йде по тротуару. Під парасолькою. Сама-саміська. Темненька така. І доріжка перед нею в потемку. І парасоля нічогенька — величезна. І на неї з неба сиплються квіти. Багато різних: ромашки, волошки, маки. Яскраві, красиві, живі. Сиплються, б’ються об чорну тканину і падають набік. Але квіти мають падати на голову, якщо вже хтось тебе ними обсипає, а не на парасольку! Як знайти силу відмовитися від СВОЄЇ ПАРАСОЛЬКИ?
Чому дорослі не помічають, що діти виросли, що в них може бути своя власна думка, своє власне життя? Чому мами ображаються на правду та ховаються на кухні? Скільки треба бути знайомими, щоб розпочати дружбу? Коли можна закохуватися? Подібні питання часто виникають у підлітків. Відповіді на них можна шукати в правильних книгах.

Ганс Крістіан Андерсен "Гидке каченя"

Ганс Крістіан Андерсен (1805-1875) - один із найвідоміших дитячих письменників, а його знаменитий твір "Гидке каченя" вже понад 150 років залюбки читають діти у всьому світі. Дивовижні пригоди маленького героя, який зазнав неймовірних перетворень, поведуть тебе сторінками цієї захопливої історії, вселяючи надію в перемогу краси, добра, та справедливості.


Оксана Сайко "Новенька"

13-річним героям оповідань Оксани Сайко доводиться – може, вперше в житті і часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим "віддячити" не надто доброзичливому учителеві – осудом, а чи співчуттям?..


Анастасія Нікуліна "Сіль для моря, або Білий Кит"

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, - це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: "Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині". Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати?
Ця історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами - дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книжка про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.

Сульберґ А. Аудгільд "Хто проти суперкрутих"

Дванадцятилітня Анне Беа вважає себе потворою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. А дехто, особливо трійко крутелиць із їхнього класу, взагалі відверто з неї глумляться. Тому дівчинка мало з ким спілкується, і якби не найкращий друг Нільс, її життя було б зовсім нестерпним. Але Анне Беа доведеться поглянути в очі своїм найбільшим страхам і дати відсіч суперкрутим.

Джоан Роулінг "Гаррі Поттер"

Історія хлопця-сироти, який дізнається про існування паралельного світу, в якому йому вже давно заброньовано одне з визначальних місць, де на нього чекають відчайдушні і віддані друзі та найлютіші вороги і підступні злодії.
З моменту виходу першої книги про Гаррі Поттера немає жодної дитини, яка б не прагнула вчитися в Гріффіндорі та грати за їх команду в квіддіч.



Немає коментарів:

Дописати коментар