Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 5 січня 2021 р.

Слухати VS читати: коли зручніше друкована книжка, а коли аудіоформат📚🎧

Уже давно аудіокнижки нікого не здивують, але цей формат не поспішає витісняти ні друковану книжку, ні тим паче електронну. Людство поділилося на два табори: слухачі та читачі. Які ж переваги та недоліки у таких книжок і коли зручніша паперова, а коли - аудіокнижка?

book

Що каже статистика?

Згідно з дослідженнями Ukrainian Reading and Publishing Data 2018, близько 57 % жителів України не читають книжок.

Серед українців, які читають книжки, електронними версіями користується 31 %, а ще 17 % – слухають аудіокнижки.

Про що свідчать дослідження?

У 2016 році Бет Роговські, доцент Блумсбурзького університету штату Пенсильванія, провела дослідження, метою яких було показати ефективність засвоєння інформації під час читання та прослуховування матеріалу.

Одна група учасників дослідження прочитала главу книжки, інша – прослухала її, коли ж третя група – читала і слухала водночас. Після всі пройшли тест, який стосувався отриманого матеріалу, проте не було зафіксовано жодної різниці в розумінні між слуханням, читанням і виконанням цих процесів одночасно.

Раніше було доведено, що людина запам’ятовує лише 15 % звукової інформації та близько 30 % візуальної. Проте про ефективність читання і слухання книжок можна сперечатися довго, адже в кожної людини органи відчуття працюють індивідуально.

Коли зручніша аудіокнижка?

Під час рутинних завдань

Прослуховування аудіокнижки під час виконання рутинних занять дасть змогу провести час із більшою користю. Мультифункціональність – це не ворог тайм-менеджменту, просто потрібно навчитися використовувати цю суперсилу правильно.

Важливо слухати файли в аудіоформаті тільки тоді, коли завдання, не потребує великої концентрації уваги, адже тоді ні почутий матеріал не буде засвоєний, ні завдання не буде виконане якісно. Наприклад, під час готування сніданку чи збираючись кудись, додаткова інформація точно не стане на заваді.

Під час прогулянки

Важливо виходити на прогулянки щодня, адже фізична активність дає змогу поновити енергію, відволіктися від проблем і гарантує міцний та здоровий сон. Краще завершити цей день на свіжому повітрі, ніж зайвий раз проскролити стрічку в Instagram.

Не відмовляйтеся від прогулянки, якщо ніхто не хоче скласти компанію. Аудіокнижка – чудовий компаньйон для вечірніх маршрутів містом.

У транспорті

Це чудовий варіант замість прослуховування музики в будь-якому виді транспорту. Неважливо, чи в метро, чи у власній автівці – ранкова мантра від Річарда Бренсона «До біса все! Бери й роби!» може не тільки покращити твій настрій, а й змотивувати на нові результати цього дня.

Коли зручніше читати книжку?

Удома

Ну хто ж не мріє про такий затишний вечір, коли всі справи вже позаду? Нарешті можна просто заварити кави, закутатися в плед і насолодитися читанням чергового роману чи заплутаного детективу.

У поїзді

У кожного своє ідеальне місце для читання книжок: власний будинок, читальна зала в книгарні чи бібліотека. Проте читання під стукотіння рейок має свою романтику. Інтернет майже не ловить, тож можна провести цей час значно корисніше.

Якщо попутники дуже надокучливі і надто потребують розмови, читання книжки – це чудовий лайфхак, як втекти від зайвих запитань. Ну хто ж наважиться відволікати людину з книжкою в руках?

Під час подорожі

Під час подорожі книжки можна читати скрізь: на пляжі під шум прибою, у готельному номері після наповненого дня чи в дерев’яній хатинці серед гір. Такий ритуал тільки додає атмосфери і ще більше розслабляє.

Також книжки чудово брати із собою під час відряджень. Якщо ж день розписаний похвилинно, то вечори - саме час розвантажити голову читанням якісної літератури.

Читати чи слухати – обирати вам. Стиль життя, вподобання та комфорт – основні фактори вибору між друкованою та аудіокнижкою. Проте якщо знайдеться вільна хвилинка, краще витратити її на книжку, ніж на Instagram. Чи не так?😉

Немає коментарів:

Дописати коментар