Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 21 січня 2021 р.

Фейк-контроль: програми та інструменти

Сьогодні, в епоху неймовірної кількості інформації, яку ми вживаємо щодня, фейки стали невід’ємною частиною кожної стрічки новин. Автори контенту все більш успішно та витончено обманюють людей. А соціальні медіа швидко поширюють дезінформацію. Тож медіаграмотність, свідоме споживання та поширення інформації – необхідність для кожного.

Як розпізнати фейк?

Фотофейк

Щоб перевірити фотографію, потрібно скористатися пошуком Google. Якщо користуєтеся Chrome, натисніть на зображення правою кнопкою миші та оберіть «шукати зображення в Google». Перевірте, чи співпадає дата попередніх публікацій світлини з датою події, що на ній зображена. Також зверніть увагу на деталі (чи не скористався хтось редактором) та опис фото. Якщо інший браузер, спробуйте розширення Who stole my pictures?

Ще кілька корисних інструментів для перевірки фото:

Відеофейк

Перевіряйте відео з YouTube, опубліковані на інших сайтах. Для цього переходьте на YouTube. Там зверніть увагу на опис, дату публікації, автора. Також варто читати коментарі інших користувачів.

Щоб знайти інформацію про відео з інших плеєрів, спробуйте пошукати за скріншотом або просто придивитися до деталей на ньому. Можливо, там видно назви вулиць, місця, погоду чи людей, що якось схарактеризують його.

Щоб перевірити відео з YouTube:

  • Youtube DataViewer - показує точну дату та час завантаження відео, картинки з нього, які можна використати у пошуку.
  • InVID – In Video Veritas! - плагін для Firefox та Chrome, розбиває відео на кадри та шукає першоджерело.

Фейкові новини

Найкраще, що ти можеш зробити, аби у твоїй стрічці було менше фейків, стежити лише за перевіреними медіа джерелами.

Розширення, що допомагають побачити фейк:

  • Fake news detector - розширення для Chrome.
  • B.S. Detector - розширення для FireFox.
  • NewsGuard - підтримує більшість браузерів, є мобільний додаток.

Сподіваємося, ці поради допоможуть здолати всі фейки на шляху до кришталево-чистого інфопростору. Пам’ятайте, нікому не можна довіряти без перевірки!

Немає коментарів:

Дописати коментар