Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

понеділок, 9 серпня 2021 р.

Історія людської писемності

Найдавніший наявний у нас зразок творчості людини був створений приблизно 18 тисяч років тому. У печері Ласко знайшли настінні малюнки типу коміксів зі сценами полювання та військових дій. Чорнилом древнім малювальників служила кров або вугілля, їх змішували з квітковим пилком або з екскрементами, а полотнами - стіни печер. Ймовірно, така розповідь про пригоди та героїзм предків, а також бажання зберегти їх в пам'яті сприяли об'єднанню племені.

Зачатки символів, які відносяться до періоду VI тисячоліття до нашої ери, знайдені в Китаї. Тут зображені вже не фігурки, а піктограми, кожна з яких позначає ціле слово: наприклад, кінь зображений як схематична тварина.
У 3100 році до нашої ери шумери стали з'єднувати дві піктограми, отримуючи ідеограми та висловлюючи у такий спосіб більш абстрактні поняття, інакше кажучи, не просто запам'ятовуючи тварин або якісь місця, а формулюючи думки.
За 3000 років до нашої ери, паралельно з тим, що відбувалося в Шумері, народжуються єгипетські ієрогліфи, які теж представляють собою поєднання малюнків і складів. З кількох складів складалось слово.
За 2500 років до нашої ери в тому ж Шумері з'являється клинопис. Це вже не малюнки, а поєднання рисок, що наносяться кінчиком тростинного стебла на таблички з глини.
Перший сучасний алфавіт створили в Ізраїлі за 2000 років до нашої ери. Він складався з 24 букв, перша з яких - «Алеф» у вигляді перекинутої бичачої голови (бик був в ті часи головним джерелом енергії), яка надихнула потім греків на «альфу», яка дала згодом латинську букву «А». Наступна буква - «бет», що символізує будинок з дахом і дала латинську «В», третя - «гімел» в формі шиї верблюда.


Джерело:

Енциклопедія відносного і абсолютного знання. Т. XII, ЕОАЗК (ЕОАЗ кішок).
Вернар Вебер «ЇЇ величність кішка».

Немає коментарів:

Дописати коментар