Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 4 серпня 2021 р.

Критичне мислення найпотрібніша навичка майбутнього💭

«Критичного мислення не навчають, його розвивають» - вважає угорська експертка із впровадження комунікаційних технологій Ержебет Чібі. Тренерка Pearson підкреслює, що навіть найгірший підручник може стати інструментом розвитку критичного мислення.

✔ Для чого необхідне критичне мислення?

Порівняно з 2016 роком, навички критичного мислення піднялися в рейтингу та посідають друге місце після навичок розв’язання комплексних проблем.

А у майбутньому успішним працівником буде не той, хто здатен змінювати роботу, а той, хто здатен змінювати галузь працевлаштування. Для зміни галузі людині потрібні навички трансформації своїх умінь і пристосування їх до іншої галузі.

65% учнів, які зараз відвідують початкову школу, працюватимуть у професіях ще не створених. Усі навички, які отримують сучасні діти мають бути максимально розширеними та універсальними для їхнього подальшого успішного розвитку. Саме такою навичкою є критичне мислення.

Так, це вміння позитивно впливає на стресостійкість, зберігає гнучкість розуму, неупередженість, цікавість до світу та відкритість, допомагає бути готовими до майбутніх змін, а також враховувати різноманіття думок, аналізувати й оцінювати докази, розв`язувати неодинарні проблеми, аргументувати власну точку зору.


 Засади критичного мислення:

 - нічому не вірити без перевірки;

- зважати на мотив вчинків/позиції;

- робити власні дослідження;

- ставити уточнюючі запитання;

- ділити великий масив інформації на менші частини;

- не вважати, що завжди маєте рацію;

- не боятися помилятися.

Варто вести інтелектуальний щоденник — записувати думки, систематизувати їх. Також корисно проговорювати думки з кимось. Під час озвучення, думки стають більш впорядкованими та зрозумілими, хаос у голові перетворюється на порядок.


 Як допомогти дітям розвивати критичне мислення?

Слід починати розвиток від самого народження. Поки дитина росте, вона збирає досвід і враження, це вже мислення та рефлексії. Несвідомо дитина сама вчиться критичного мислення. Тому й подальший розвиток цієї навички треба включати в різні види робіт. Передусім, через правильно поставлені питання — відкриті запитання.

Залучайте дітей до групової активності. Ми краще вчимося один від одного. Це допоможе дитині зрозуміти, як мислять інші люди, прийняти, що вони мислять інакше та мають власну точку зору. Так вона відкриватиме власний розум до нових ідей і розвиватиме толерантність. Це готує до майбутнього, бо людина так чи інак працюватиме в колективі.

Самостійно розвиваючи критичне мислення, можна ставити такі запитання:

- Чи впевнений я в тому, що роблю?

- Чи те, що я роблю, має сенс?

- Чи є прогрес?

- Чи змінюється те, як я мислю?


Критичне мислення знадобиться, коли доводиться приймати важливі рішення. У цьому допоможуть п’ять простих кроків:

1. Формулюйте питання — іншими словами, знайте, що ви шукаєте.

2. Збирайте інформацію — знаючи, чого прагнете, зможете з обширу інформації відібрати лише те, що відповідає вашому запиту.

3. Застосовуйте інформацію. Приймаючи рішення, запитайте себе: чи моя інтерпретація інформації логічна? Коли отримуєте лист із повідомленням, що ви виграли мільйон, подумайте, що формує моє ставлення до цієї інформації? Зважаючи на докази, чи можливо таке, що ви виграли?

4. Замислюйтесь над наслідками.

5. Досліджуйте інші точки зору. Запитайте себе: чому стільки людей симпатизують протилежному варіантові  (обирають щось відмінне)?

Тож підсумуємо, що критичне мислення має стати базовою навичкою як дорослих, так і дітей, адже ми живемо у час фейкових новин, а іншого захисту від них немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар