Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 9 березня 2017 р.

Історія створення книги

Що ж таке книга? Велике диво, створене людиною. Ще не вміючи читати, ми розглядаємо малюнки до казок, слухаємо цікаві історії, які читають нам батьки. Щодня ми маємо справу з книгами. З їхньою допомогою зазираємо у майбутнє, дізнаємося минуле.

То якою ж була перша книга? Чи надрукована, чи написана від руки, з чого вона була зроблена?


КНИГА-ПЛИТКА
Картинки по запросу книги глиняні
Такі книги було знайдено в давньоассирійському місті Ніневії. Писець креслив свої знаки на м`якій глиняній плитці тригранною загостреною паличкою - після цього плитку обпалював гончар. Плитки нумерували, як сторінки, і на кожній писали назву.


КНИГА-СТРІЧКА

Картинки по запросу книги сувої
Чому книга у єгиптян мала вигляд стрічки? Тому, що папірус при згинанні ламався, а стрічку можна було згорнути в трубочку. Такі книги були у вигляді стрічки у сто кроків дожиною. Рядки писали стопчиками. Сувої не ховали до кишень, їх носили у ящичках.


КНИГА З ВОСКУ
Похожее изображение
Воскові книжечки було винайдено ще в часи древніх римлян. Вони мали такий вигляд: декілька табличок-довідок, охайно витесаних всередині, скріплялися шнурками через дірочки, які були зроблені у двох кутках дощечки. Квадратну нішу кожної дощечки заповнювали воском. Писали на ній стальною паличкою - стилем. У кожного школяра того часу була причеплена до поясу така табличка.


КНИГА ЗІ ШКІРИ
Картинки по запросу книги зі шкіри
Згодом у книг із воску і папірусу з`явився суперник - пергамент. Його можна було різати, згинати, зшивати у книги. Вони були дуже важкими. Ці книги приковували ланцюгами до стовпів, щоб ніхто не міг украсти жодного екземпляру.


БЕРЕСТЯНА ГРАМОТА
Похожее изображение
Берестяні книги виникли на Русі в ХІ столітті. Для їх виготовлення брати берест (кору берези), кип`ятили його, зішкрібали внутрішній шар кори, а потім обрізали по краях, надаючи правильної форми. Після такої обробки берест ставав еластичним і м`яким.


КНИГА З ПАПЕРУ
Похожее изображение
Паперові фабрики виникли у Європі у ХІІІ столітті. Тоді паперові книги були не надто популярними, на них писали лише те, що планували зберігати недовго. Лише з розвитком шкіл й університетів, необхідними стали книги, і в великій кількості. Тому папір почав витісняти пергамент.

Немає коментарів:

Дописати коментар