Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

пʼятницю, 5 жовтня 2018 р.

« Бібліотеки – це скарбниці всіх багатств людського духу» (Лейбніц)

   5 жовтня 2018 року в центральній бібліотеці для дітей №12 відбулася книжкова мандрівка " Де шукати справжні скарби " для учнів 7В класу СЗОШ №21.Під час мандрівки діти дізнались цікаві факти з історії  бібліотек.                            
Бібліотека є спеціальним сховищем для багатьох наукових і популярних творів друкарського мистецтва. Не секрет, що перші бібліотеки створювалися при храмах релігій. Тільки після того як в життя втілилася мрія про книгу і книгодрукування, з’явилися перші бібліотеки в звичному для нас вигляді.    .
    Перші бібліотеки були складами в буквальному значенні цього слова. Найдревнішу, вік якої 5000 років, археологи знайшли на території колишньої Месопотамії (сучасний Ірак). Вона являла собою склад з 30000 глиняних табличок, що містили в основному укази і закони.
Бібліотеки древніх єгиптян були призначені тільки для царів і жреців.
Саме римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в... лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари.
Одна з найзнаменитіших античних бібліотек – Александрійська - заснована на початку III століття до нашої ери. В елліністичному світі вона була центром освіти і науки. В її фондах знаходилося близько 750 тис. згортків. Понад півтори тисячі років тому вона була зруйнована, існує безліч версій відносно того, як же це сталося. Найпопулярніша з них свідчить про те, що бібліотека була спалена під час захоплення Александрії турками-османами.
У Середні віка  в монастирях існували бібліотеки, при яких діяли скрипторії (майстерні по переписуванню рукописів). З винаходом Іоганном Гутенбергом у XV столітті книгодрукування кількість бібліотек стала збільшуватися, а в новий час - з поширенням грамотності підвищилася і кількість відвідувачів бібліотек.
  Бібліотеки вічні. Справді, адже існує велика кількість музеїв: Музей сучасного міжнародного книжного мистецтва, книгодрукування і каліграфії (м. Оффенбах, Німеччина), Музей мініатюрних книг (м. Баку, Азербайджан), в яких представлено багато цікавої інформації з життя книги.                                                                                                                            Перша бібліотека на Русі була  створена Ярославом Мудрим при Софійському соборі в XІ столітті.
Одна з найбільших бібліотек  світу – Національна бібліотека конгресу США, яка заснована у 1800 році. Її  книжковий фонд налічує 40 мільйонів примірників.
Найменша у світі бібліотека  розташована в індійському місті Амрістаре. У ній одна книжка.
Найбільша бібліотека в  Україні – Національна бібліотека України ім. В.І.Вернадського, заснована в 1714  році. Найменша у світі бібліотека  розташована в індійському місті Амрістаре. У ній одна книжка.
 Книга – бібліотекар – читач – це нерозривний ланцюжок, який пов’язує ці три нероздільні слова. Не може існувати бібліотека без книги, а книга без читача.
О. Гончар писав: „Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу і силу слова – що може бути достойнішим”.
Бібліотекарі завжди раді хорошим читачам, запрошують всіх охочих читати до бібліотеки, не забувати дорогу до книжкового дому, не минати його поріг.




Немає коментарів:

Дописати коментар