Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

пʼятниця, 12 листопада 2021 р.

Книги про головне: психологію сучасних дітей👧👦

Книга - це джерело емоційної віддачі

та культурно-мистецького задоволення.

Доросла людина зважає на стиль, переклад, особливості тексту, а дитина читає з емпатією. Події та вчинки героїв у книгах дитина сприймає емоційно, навіть може вживатися в роль й уявляти себе літературним героєм. Всю прочитану книгу вона "пропускає" крізь себе - це особливість дитячого читання. Тож за допомогою книги можна достукатися до дитини, формувати та розвивати її життєву позицію.

Якщо дитину непокоять якісь проблеми, часом вона не може відразу відверто говорити про них навіть з батьками. Саме книги дають змогу делікатно поспілкуватись про все. Дитина відчує, що вона не сам на сам із проблемами, почитає, як з ними впорався герой книги, зробить висновки.

Дуже часто відповіді на питання містяться саме в книгах, де дитина зустрічається з тими самими ситуаціями, що і в реальному житті. Тому пропонуємо вам кілька книг, які розкривають психологію сучасних дітей. Цю літературу важливо читати не тільки діткам, а й учителям і батькам:

Анджела Нанетті

«Мій дідусь був черешнею»

Книга написана для дітей віком 9-12 років. У творі розкривається тема смерті та втрати рідних. Попри таку тему, книга досить життєствердна. Саме на прикладі сім’ї героя пояснюється, як потрібно розмовляти з дитиною на такі серйозні теми. Книга вчить сприймати та переосмислювати такі складні речі, як смерть, що є також невіддільною частиною життя.

Аудгільд Сульберґ

«Хто проти суперкрутих»

Серія книг норвезької письменниці для дітей 10-14 років. Авторка розповідає про соціальні прошарки, так звані шкільні касти, про системний булінг у школах. Читаючи, діти можуть знайти багато прототипів персонажів у власному житті.

Джоді Піколт

«Дев’ятнадцять хвилин»

Книга розрахована на дорослу аудиторію. Що можна зробити за 19 хвилин? Можна встигнути спекти перепічку, запломбувати зуб, підстригти газон. А можна за цей час вбити 10 людей. У книзі розповідається про випадок, коли 17-літній підліток розстрілює своїх однолітків у школі. Що примусило хлопця взяти до рук зброю? У книзі розкриваються такі теми, як дитяча самотність, батьківський егоїзм, духовна близькість дітей та батьків, як завищені вимоги батьків впливають на дітей у подальшому житті. Саме прослідкувавши взаємовідносини дитини та батьків, можна пояснити, як довести дитину до певної реакції, що призведе до таких неминучих наслідків. Книга наголошує на важливості виховання та комунікації з дитиною. Адже якщо не виправити вже наявну проблему, може статися велика біда.

 Джеф Кінні

«Щоденник слабака»

Серія із 14 частин. Книга весела, оптимістична, життєствердна. Про звичайне життя дитини, про навчання та щоденні виклики.


Завдяки важливому інструменту - книзі - ми можемо говорити з дитиною про взаємини у школі, булінг, самопізнання, небезпеки зовнішнього світу тощо. Читаючи, дитина виносить інсайти з книги та вчиться співпереживати. Саме тому важливо звертати увагу на те, що читає ваша дитина, та намагатись знаходити лише корисну для формування її світогляду літературу.

Немає коментарів:

Дописати коментар