Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 24 листопада 2021 р.

Біологічна подорож «Дерева-довгожителі»🌲🌳🌴

Деякі рослини, що існують зараз на планеті є свідками зародження людства. Визначити точний вік древніх дерев часто неможливо. На допомогу приходять різні методи, як-от: радіовуглецевий аналіз, перехресне датування та інші.
Залежно від того, як був визначений вік того чи іншого дерева, виділяють кілька рекордсменів-довгожителів: найстаріше дерево, що живе окремо, та найстаріше дерево-колонія клонів.

Є кілька цікавих дерев наразі. Зокрема, Мафусаїл, Старий Тікко та Пандо.
Мафусаїл
Міжгірна сосна, що росте в «Гаю патріарха» в Білих горах в окрузі Іньо в Каліфорнії отримала ім`я Мафусаїл за свій поважний вік. У 2017 році дереву виповнилось 4849 років.

Старий Тікко
Ялина, що росте в національному парку Швеції Фулуф`єлет у провінції Даларна – найстаріше з відомих стоячих дерев-клоунів, що живе окремо. За допомогою радіо вуглецевого аналізу були знайдені коріння, вік яких оцінюється в 9550 років.

Пандо
На сьогоднішній день вважається найстарішим і найбільш живим організмом на Землі. З приводу дійсного віку Пандо ведуться дискусії.Є експерти, які стверджують, що завдяки тому, що колонія тополь довгий час існувала в майже ідеальних умовах, її вік може бути – до одного мільйона років.

24 листопада В Центральній публічній дитячій бібліотеці №12 відбулось онлайн-засідання Клубу «Зелена планета». Бібліотекарка читального залу провела для любителів природи біологічну подорож «Дерева-довгожителі».

На засіданні учасники Клубу, учні 6-А класу СЗОШ №21 дізнались цікаву інформацію про унікальність дерев-довгожителів.



Немає коментарів:

Дописати коментар