Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 22 березня 2022 р.

Енциклопедії: з якого віку починати їх читати?🙇

Подейкують, що енциклопедії - це література для дітей старшого віку. Але це зовсім не так. Сьогодні на ринку дитячої літератури енциклопедія представлена у найрізноманітніших вікових категоріях. Пізнавальна книга може бути книжкою-іграшкою, картонкою, розкладайкою. У м’якій або твердій палітурці, з наліпками, із завданнями, електронними додатками. Словом, книга підлаштовується під читача, його вік і особливості сприйняття. Як же обрати?.. Пропонуємо вам кілька лайфхаків.


Енциклопедії для найменших (2 +)
 
Перша енциклопедія малюка з’являється у віці двох-трьох років. Дитина пізнає світ. Мета батьків - допомогти, зацікавити, відповісти на запитання. А якщо відповідь буде супроводжуватися наочністю - взагалі чудово!

👉 Лайфхак
Енциклопедії для найменших - це мінімум тексту й максимум ілюстрації. Картинки мають бути зрозумілими, а опис - лаконічним.
 
Енциклопедії для дошкільнят (4-5 років)
 
«Що? Коли? Чому?» - запитання чомусиків часом заганяють дорослих у глухий кут. «Чому свербить укус комара?», «Навіщо літаку крила?» і т. п. Чомусика цікавить буквально ВСЕ!

👉 Лайфхак
Обираючи книгу для дошкільника, звертайте увагу на текст. Він не має бути «сухим». Шукайте «жваві» тексти, викладені зрозумілою для дитини мовою.
 
Енциклопедії для молодших школярів (6+)
 
Школярика, як правило, цікавлять книги на конкретну тему. Оскільки досвід школяра вище, то пізнавальна книга може бути у форматі коміксу, інфографіки, міксу енциклопедії та квесту.

👉 Лайфхак
Обираючи енциклопедію для школяра, враховуйте інтереси дитини. Якщо дитина вже вміє читати, це не означає, що її можна залишати наодинці з книгою. Не полінуйтеся разом розглядати розворот за розворотом. Повірте, як правило, енциклопедії для школярів захоплюють не тільки дітей, а й дорослих!
 
Дітям, як і вченим, потрібно постійно досліджувати світ. Беззаперечний провідник у цей світ - енциклопедія. Обираючи книгу, враховуйте вік дитини, її інтереси. І, безумовно, звертайте увагу на стиль тексту та візуальне оформлення.

У нашій бібліотеці ви можете знайти енциклопедію для усіх вікових категорій: як для малюка, так і для дорослого😉
Запрошуємо вас, любі читачі, на інтелектуальні посиденьки😊

Немає коментарів:

Дописати коментар