Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 4 січня 2017 р.

Цікаво знати, що...

На території України найдавнішою була бібліотека Ярослава Мудрого – перша бібліотека Київської Русі. Час її заснування невідомий. Перші згадки про неї датуються 1037 роком.


Найстаріша діюча бібліотека – наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, заснована у 1608 році при колегії єзуїтів. Але науковці вважають вік цього унікального зібрання книг значно заниженим, адже в його основу лягли видання з реформованих монастирських бібліотек, хронологія  яких починається  з XV століття.

Найдовговічніший підручник 
У 1618 році вперше вийшов друком підручник з мови "Граматика славенская...", створений українським письменником-полемістом Мелетієм Смотрицьким, який довгий час був єдиним підручником з мови. Учні українських, російських і білоруських шкіл за цією "Граматикою..." навчалися майже 150 років.

Найкоротша назва книги
1968 року Київське видавництво "Веселка" випустило окремою книжкою українську народну казку  "Хо", обсягом 20 сторінок.

Найдовша назва книги
У 1798 році в Миколаєві побачила світ книга Петра Захар'їна обсягом 353 сторінки - "Новый синопсис, или Краткое описание о происхождении славянорускаго народа, владычествовании всероссийских государей в Нове Городе, Киеве, Владимире и Москве, с подробным повествованием поражения страшнаго татарскаго войска полководца Мамая от Дмитрия Иоановича, великого князя московского и о последующих по нем великих князях и царях, до вступления на престол государя Имп. Петра Великого, из разных повестописателей собранное и дополненное поручиком Петром Захарьиным". 60 слів!
Що ж до нашого часу, то 1997 року в Києві було видано книжку обсягом 110 сторінок під назвою "Типові норми часу і виробітку  на основні види робіт з управлінською документацією та документами особливого походження на паперових носіях, що виконуються державними архівними установами". 24 слова!

Найбільш багатосторінкова книга
Київське видавництво "Ірина" видало універсальний довідник-енциклопедію "Усе" на 1552 сторінки.

Похожее изображениеНайважчий стародрук
В експозиції Державного музею  книги і друкарства у Києві можна побачити "Євангеліє", надруковане в Москві 1689 року форматом 64х40х11 см. Книга має 620 сторінок, визолочену оправу з карбованими клеймами на золотому тлі. Важить 21,5 кг.



Умільці багатьох країн створили низку надмініатюрних книжок, але книжка "Кобзар", створена українським майстром Миколою Сядристим, – найменша у світі: її площа – 0,6 кв. мм. Незважаючи на мікроскопічні розміри, на сторінках "Кобзаря" ніде не порушена архітектоніка віршів, немає жодного переносу рядка. Товщина літер у середньому 0,0035 мм. У книзі 12 сторінок, на кожній 8 віршованих рядків. Дві сторінки з ілюстраціями: портрет Тараса Григоровича Шевченка і копія малюнка "Батьківська хата". Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком волоска. Зшито книжку павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. 

Найдавніший засіб боротьби з книгокрадіями
Колись у бібліотеках Західної Європи найцінніші книги приковували до своїх місць ланцюгами. Та одним з найцікавіших був засіб, що широко практикувався в Україні. На полях книги чи на початку її писалося міцне закляття або лайка до того, хто захотів би цю книгу привласнити. 


Похожее изображениеПам'ятний знак на честь бібліотеки
В 1969 році у Софійському монастирі в Києві встановлено пам'ятний знак на честь заснування Ярославом Мудрим першої на Русі бібліотеки. Скульптор – Іван Кавалерідзе.

Немає коментарів:

Дописати коментар