Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 12 січня 2017 р.

Екскурсія до бібліотеки

Традиційно, у січні наша бібліотека проводить екскурсії для школярів-першокласників. Сьогодні "першачками" у бібліотеці стали учні СЗОШ №21. 
Під час зустрічі діти дізналися, що з давніх-давен люди прагнули знань. “Сторінками” перших книг стали стіни печер. Саме так людина починає пошук носіїв інформації. Згодом глиняні дощечки прийшли на зміну печерному розпису. Перші книжки з'явилися у прадавньому Вавилоні 5000 років тому. Їх сторінками були глиняні плитки.
У ІІ столітті до нашої ери люди навчилися робити зручні і досить легкі книги з першого тваринного “паперу” — пергаменту (за назвою міста Пергам у Малій Азії). Папірус – прадідусь сучасного паперу. 
У ранньому середньовіччі єгиптяни навчилися виробляти аркуші для письма з болотяної тростини папірусу, що сягала заввишки 5 метрів. А потім з'явився сучасний папір. Перші паперові книги з'явилися в Європі у ХІІІ столітті. Їх довгий час писали від руки. Одна книга виготовлялася 5-7 років і коштувала дуже дорого. Кожна перша літера сторінки була справжнім витвором образотворчого мистецтва.
Виготовляючи книги, люди навчилися зберігати їх, створювати бібліотеки. Давні єгиптяни називали бібліотеки “аптеками для душі”, тому, що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.
В Україні перша бібліотека з'явилася за часів Київської держави. Її створив князь Ярослав Мудрий у 1037 році.
А далі читачі мали змогу познайомитися з нашою бібліотекою. Діти оглянули літературу та періодику, ознайомилися з правилами поводження з книгою та пообіцяли бути чемними читачами.











Немає коментарів:

Дописати коментар