Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 6 квітня 2021 р.

Веселий мультзал "Дивимось мультик - читаємо книги"📺📖😊

Ніщо так не сприяє популяризації дитячої книжки, як її екранізація. Мультфільми, зняті за мотивами книг, – це ще й чудова можливість познайомити дитину з видатними авторами. Саме з анімації може початися перший інтерес до літератури – якщо мультик сподобався, дитина швидше за все погодиться прочитати оригінал або продовження улюблені історії. Тож бібліотекарі молодшого абонементу радять вам книги та їхні екранізації, які зацікавлять читачів і глядачів з будь-якими вподобаннями.

Мультфільм «Мандрівний замок Хаула»

Книга в основі: «Ходячий замок», Діана Уїнн Джонс 

Безумовно той випадок, коли і оригінал, і екранізація – шедеври, вони в рівній мірі заслуговують на увагу.

У центрі історії дівчина на ім’я Софі. Вона живе в казковій країні, де відьми і русалки, семимильні чоботи-скороходи і собаки, що говорять – звичайна справа. Тому коли на неї накладено прокляття підступної Болотної Відьми, Софі нічого не залишається, як звернутися за допомогою до таємничого чарівника Хаула, що живе в ходячому замку. Та ось тільки самій Софі скоро доведеться зіткнутися з жахливим прокляттям.

Мультфільм «Як приручити дракона»

Книга в основі: «Як приручити дракона», Крессида Коуелл

Історія про хороброго маленького вікінга на ім’я Іккінг, що живе на суворому острові під назвою Телепень, грубувата, смішна, але зрозуміла дітям. Ще до того, як з цього сюжету зробили неймовірно успішний багатосерійний повнометражний мультфільм «Як приручити дракона», книги Крессиди Коуелл користувалися великим успіхом серед юної аудиторії. Є в них щось живе і привабливе.

Книга і мультфільм розрізняються практично в усьому, по суті спільного між ними – лише деякі персонажі. Так що радимо і мультик подивитися, і книгу прочитати. Не пошкодуєте!

Мультфільм «Кораліна у Світі Кошмарів»

Книга в основі: «Кораліна», Ніл Гейман

Ніл Гейман написав моторошну і атмосферну історію про дівчинку Кораліну, яка переїхала в новий будинок і знайшла в ньому двері в паралельну реальність. У ній все таке ж, але дивно-інше. Ех, Кораліна, ти впевнена, що туди варто йти?

Мультфільм вийшов дещо похмурим, але адаптованим, щоб можна було показати дітям-школярам. Особливо круто його дивитися перед Хеллоуїном, ховаючись під ковдрою і поглинаючи настрої та таємничі пригоди.

Мультфільм «Фантастичний містер Лис»

Книга в основі: «Дивовижний містер Лис», Роальд Даль

За мотивами казки Роальда Даля режисер Уес Андерсон створив прекрасний ляльковий мультфільм – тонкий, глибокий і красивий. У ньому розповідається про протистояння фермерів і лиса, що краде курей.

Мультфільм «Маленький принц»

Книга в основі: «Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

Казку про Маленького принца читали, напевно, всі. Але це не означає, що мультфільмом за мотивами історії вас не здивувати, зовсім навпаки. Французам вдалося зняти дуже непогану адаптацію з дбайливим ставленням до оригіналу, хоча сюжет місцями і розходиться з книгою (наприклад, в головних ролях – маленька дівчинка і її сусід, старий-авіатор). По-голлівудськи оптимістичний фінал добре підходить для того, щоб показати цей мультфільм дітям, яким ще рано зчитувати філософську підоснову.

Мультфільм «Мумі-троль і комета»

Книга в основі: «Мумі-троль і комета», Туве Янссон

В долину до мумі-тролів, тихе і мирне місце, прийшла біда космічного масштабу – на небі з’явилася комета, яка повинна ось-ось впасти на Землю і знищити все живе. Мумі-тролю та його друзям доведеться відправитися в небезпечну подорож і придумати, як усіх врятувати.

Трохи наївний ляльковий мультфільм Марії Ліндберг виконаний досить своєрідно, зате в ньому є місце туві-янссоновскій атмосфері пригод і затишній небезпеці, від якої легко сховатися у мами під крилом.


Дивіться мультфільми за мотивами дитячих книг всією сім’єю, перетворіть це в затишне дозвілля, в своєрідну традицію. Це матиме терапевтичний ефект: уява відразу заграє, захочеться зайнятися творчістю, настрій підніметься й повернеться те солодке почуття радості життя та свободи, що ми відчували в дитинстві, коли екран занурював нас у вигадані кимось казкові світи.

Приємного перегляду і чекаємо ваших вражень!

Немає коментарів:

Дописати коментар