Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 14 квітня 2021 р.

Сонні книжки: що читати дітям на добраніч 😴📖🌆

Звичайна книжка-картинка, оповідання, казочка, фантастична повість, пригодницький роман - байдуже, що саме ви читаєте дітям на добраніч, якщо робити це регулярно, ви допоможете дитині заспокоїтися, віддатися фантазіям та врешті-решт заснути. Саме в повторюваності дій і криється секрет справжнього ритуалу.
На щастя, для читання на добраніч у світі існують особливі книжки, що розповідають про героїв і героїнь, які так само, як і читачі-слухачі, вкладаються спати. Найцікавіша властивість сонних книжок у тому, що вони дозволяють дитині самій опинитися у казці, тобто повторити те, що роблять герої історії, яку вони щойно почули.


💫"Баранчик Рассел" Роб Скоттон💫

На відміну від засинайок, книжка про Рассела має динамічний сюжет, короткий текст та яскраві ілюстрації, що розповідають левову частку всієї історії.
Героєм цієї історії є кумедний баранчик на ім’я Рассел. Він відрізняється від решти овець у його отарі й дуже нагадує малого гіперактивного хлопчика, який завжди робить усе геть не так, як інші. Так сталося й сьогодні, коли Рассел став єдиним, хто не зміг заснути. Як він тільки не намагається, що він тільки не вигадує, щоби позбутися безсоння, - нічого не допомагає: ні нова подушка, ні темрява, ні інші відомі й невідомі засоби. Аж раптом, коли надію вже майже втрачено, Расселові на думку спадає одна ідея. І, на радість читачів, ця ідея спрацьовує. Герой перемагає кляте безсоння й отримує довгоочікувану нагороду - міцний сон, яким люб’язно поділиться з дітлахами.


💫"Зубр шукає гніздо" Оксана Була💫

Часто вмовити дитину піти до ліжка важко саме тому, що сон видається у дитинстві чимось дуже нудним й абсолютно нецікавим. Мовляв, навіщо витрачати дорогоцінний час на сон, коли можна побавитися, побігати, подивитися мультфільми, почитати та й навіть просто побайдикувати. Але дебютна книжка-картинка Оксани Були "Зубр шукає гніздо" вщент руйнує це уявлення про сон і перетворює його на щось таке, чого хочеться прагнути понад усе на світі - як най-найкращу іграшку. Іграшку, яка вже є чи не у всіх лісових мешканців, крім бідолашного зубра. Маємо напрочуд милі й кумедні ілюстрації, вишукані контрасти та деталі, які розривають лінійність історії й роблять її значно об’ємнішою, ніж здається на перший погляд. Книжка має чудове сонне продовження – "Ведмідь не хоче спати".


💫"Соня, яка не може заснути" Забіне Больман💫

Книжка розповідає історію про лісову соню, яку мама вкладає у ліжечко й готує до зимової сплячки. І, як ви вже здогадалися, спати маленькій соні геть зовсім не хочеться… Розгублена й засмучена бідолашка безуспішно випробовує різні методи засинання, звертається до інших тварин по допомогу, а засинає тоді, коли ніхто того не очікує.
На відміну від згаданих видань, книжка Забіне Больман є значно спокійнішою. Утім, це аж ніяк не зіпсує дітям враження від книжки. Маємо тут і цікаву інтригу, і доволі іронічний та непередбачуваний фінал, і малюнки, що допоможуть розігратися уяві.
Родзинка історії про соню, яка найбільше переживає через те, що не буде справжньою сонею, якщо не засне, у її повчальності. Меседж, який намагається донести нам книга, важливий - усі ми відрізняємося одне від одного й навіть однакової мети досягаємо різними шляхами, але в цьому немає нічого поганого.


💫"Засинай. Прокидайся" Галина Вдовиченко💫

Книжка-перевертайка, у якій на читачів з однієї сторони чекають два короткі оповідання для читання дітям на спокійний сон, а з іншої - два на зустріч нового дня.
«Засинай» – оповідання, що розповідають про те, як засинають машинки, і про Лялечку, яка переконувала, що ніколи не спить. У книзі особлива сонна мова та герої, зображені із заплющеними очима, ритміка і слова, що здатні буквально приспати слухачів.
Та і як тут не заснути, коли геть усі герої поступово засинають: і машинки, і тваринки, і чарівні сторіння. Тим більше, що не тільки текст Галини Вдовиченко, але й малюнки Віолетти Борігард чудово передають затишну та спокійну атмосферу, створену для відпочинку та фантастичних снів.

Немає коментарів:

Дописати коментар