Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 8 квітня 2021 р.

Як виховати читача: посібник для мудрих батьків 👪

Книги розважають, розвивають, збагачують мову, живлять уяву, розширюють світогляд, пояснюють реальність, складають компанію, коли почуваємося самотніми. Саме в дитинстві починається шлях читача - мандрівка, яка триватиме все життя. Читачами не народжуються, ними стають. І найважливішу роль у цьому відіграють батьки.

Як допомогти дітям закохатися в читання? Відповідь на запитання ховається під обкладинкою книжки «Як виховати читача» від редакторок «The New York Times Book Review» Памели Пол і Марії Руссо. На сторінках посібника безліч порад, застережень, історій, а також ідей як читати дітям різного віку, коли читати та навіть що читати.

👉 Хочете виховати читача? Будьте читачем! 👈

Читання - це ідеальна можливість розібратися зі своїм внутрішнім світом, і тепер саме час цим зайнятися. Питання, хто ви і як живете, скоро набудуть абсолютно нового сенсу. Ви створюєте (або розширюєте) родину й родинну культуру. Маленька людина дивитиметься на вас і ловитиме сигнали про те, як жити, що в світі найважливіше, які культури та ідеї ви вважаєте вартісними.

👉 Починати ніколи не рано 👈

Тільки після трьох місяців більшість дітей починають усвідомлено реагувати на те, що їм читають. Можна починати тоді, але якщо є змога почати раніше, зробіть це. Звук вашого голосу - ось що має значення з найпершого дня. Слова самі по собі. Інтонування речень. Комфорт і відчуття зв’язку, коли тримають на руках чи сидять поряд. Задоволення від уваги. Їхнє відчуття вашого задоволення.

👉 Читання має стати ритуалом 👈

Книжки в повсякденні - розкидані на ліжечку чи килимку для гри, поставлені на полиці чи нагромаджені на столі - підказують, що читання - природна і вартісна частина його світу. Читання певних книжок у певний час переконує, що це компонент спокійного й передбачуваного дня.

👉 Хай живе різноманіття! 👈

Прочитані книжки допомагають вашій дитині пізнавати світ, тому намагайтеся читати їй різне. Не бійтеся змалку розповідати про речі, які від неї ще дуже далекі. Всі теми - від геології до історії мистецтва й життя в різних культурних контекстах - можна поділити на фрагменти, зробити цікавими й зрозумілими завдяки гарній дитячій книжці. Дитині не конче треба сходити на пляж, аби зрозуміти, що про нього пишуть.

👉 Акцентуйте увагу на тому,

що читання - вагома частина особистості 👈

Ви збираєтесь у мандрівку? Так само машинально, як просите сина вибрати піжаму й не забути улюбленого іграшкового кролика, спитайте: «Які книжки візьмеш?». Він цілий день грався у друга? Спитайте: «Які книжки любить читати друг? Коли вас запитують про улюблені заняття малюка, відповідайте: «Він любить читати».

👉 Чи більше, тим краще:

подбайте про домашню бібліотеку 👈

Згідно з дослідженнями, які оцінюють імовірність того, що дитина виросте читачем, найважливіший чинник - не добрі уроки читання у школі, не кількість годин, витрачених батьками на читання вголос, і навіть не їхні добробут чи освіта. Статистика свідчить: головний фактор формування читача - кількість книжок у нього вдома.

👉 Пам’ятайте, що навіть книжки,

які вчать, мають розважати 👈

Якщо ви шукаєте книжки, що підкажуть дитині відповіді на складні запитання, як зав’язати дружні стосунки, контролювати свою дратівливу поведінку, подолати цькування або сором’язливість, ви їх завжди знайдете, такі книжки є. Але вибирайте відповідально. Вони часто потребують ложки меду у вигляді гумору. І ще одне застереження: є діти, котрі просто обожнюють дидактичні, моралістичні казки та повчальні історії. Головне - слід знати свою дитину, бо вам зовсім не треба, аби малий судомно продирався крізь історію, яка його бентежить, дратує або змушує погано про себе думати.

👉 Не квапте дитину читати самостійно 👈

Кожна дитина вчиться читати у власному темпі. Не існує «правильного» віку самостійного читання й спеціальної формули, яка дозволила б усім читати, скажімо, у п’ять років. Насправді до повноцінного самостійного читання готові не так багато п’ятирічок, хоча чимало програм у дитячих садках спрямовані на досягнення саме цієї мети.

👉 Не припиняйте читати вголос 👈

Пам’ятайте, що перехід від слухання читців до самостійного читання - це велика подія, і для багатьох вона може бути емоційно напруженою. Коли б ваша дитина не почала читати самостійно - чи рано в чотири, чи пізно в сім - не скасовуйте своїх читацьких послуг зненацька. Ви ж продовжуєте бавитеся з дитиною в басейні, коли вона вже навчилася плавати, - тож тримайтеся поряд, іще й коли вона самостійно читає. Слухання того, хто читає вголос, - це справжня втіха й частина родинного тепла.

👉 Не лише без примусу, а й без критики! 👈

Не відраджуйте дитину від книжки, навіть якщо вважаєте, що вона жахливо написана, незріла або «нижче її рівня». Не втручайтеся, навіть якщо помітили, що прочитані останні п’ять книжок схожі між собою. Діти мають самі вирішити, що для них добре, а що ні. Інколи дитина просто хоче розслабитися з чимось невибагливим і легким, як і дорослі.

Немає коментарів:

Дописати коментар