Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

суботу, 21 жовтня 2017 р.

Зазирнімо у чарівний світ, або Як дивитися мульфільми (поради психолога)

Давайте на хвилинку поринемо у своє дитинство і згадаємо казковий світ мультфільмів, який так заворожував. Чим він такий особливий для дитини? Тим, що звірі оживають, яскраві картинки жваво передають емоції, а особливо тим, що герої так схожі на нас самих: мають ті ж біди й радості, так само плачуть і сміються, дружать і розчаровуються, бояться та захищають слабших. Інакше кажучи, вони такі живі, як і ми. Але варто бути обережним: деякі мультфільми шкідливі для дитячого розвитку.
Картинки по запросу діти і мультфільми
Кожна річ, яку показують по телебаченню, несе певну інформацію, формує світобачення. Питання в тому, чи потрібна дитині така інформація і чи правильний світогляд вона формує? Треба слідкувати за двома речами – це час і якість. 
Картинки по запросу діти і мультфільми
Оптимальна тривалість перегляду мультфільмів для школярів – до 40  хвилин на день. Для дошкільнят вистачить і половини, тобто 20 хв. Так дитину легше привчити до порядку, якщо вона дивитиметься мультфільми в один і той самий час. Наприклад, двічі на день (зранку і ввечері). І не обов’язково прив’язуватися до телевізора – краще зробити власну добірку мультиків на DVD або просто на комп’ютері. 
Щодо якості «мультпродукту», то він повинен насамперед навчати чогось нового; показувати, як слід поводитися у складній ситуації, які вчинки правильні, а яких слід уникати; він має вчити дитину знаходити друзів і допомагати в житті.
Картинки по запросу діти і мультфільми
Важливо створити для дитини розумну альтернативу. Сьогодні є з чого вибирати. Наприклад, можна започаткувати сімейну традицію спільного перегляду мультфільмів. Для цього попередньо скласти список пропонованих для перегляду фільмів (мультфільмів), а вибір конкретного пункту із списку робитимуть уже найменші глядачі. Так діти не втрачатимуть свободу вибору, а ми відсіємо непотріб. З часом дитина звикне до якісного кінопродукту, у неї виробиться певний смак, вона вже матиме, з чим порівнювати.
Картинки по запросу діти і мультфільми
Запитуйте, що дивилась дитина сьогодні? Але не обмежуйтеся цим, обов’язково поцікавтеся, чому саме цей мультфільм (однак не засуджуйте, не оцінюйте вибору дитини). Дізнайтеся, що їй у ньому подобається, який герой найближчий, чи правильні вчинки героїв і т. д. Так, дитина залюбки проводитиме час із користю, а ви будете задоволені спільним дозвіллям.

Автор: Наталія Скакун
(практичний психолог, КЗ ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» м. Львів).

Немає коментарів:

Дописати коментар