Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 2 лютого 2021 р.

10 українських подкастів: від психології до кібербезпеки 🎧

Іноді так хочеться відпочити від екрана. Можливо, саме тому подкасти стали світовим трендом і користуються популярністю – завдяки їм можна отримувати інформацію для професійного розвитку у будь-який час. Ми підготували для вас україномовні подкасти на різні смаки, що підвищать вашу обізнаність з різних тем. Більшість із них можна слухати на різних платформах: Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.

1. «ЇЇ» подкаст – кар’єра, лідерство, гендерна рівність

Серія розмов із сильними жінками, які можуть навчити новому. Редакторки онлайн-журналу Wonderzine спілкуються з українськими діячками про насущне: що стоїть за образом успішної жінки, як віднайти гармонію професійного й особистого (work-life balance) та, зрештою, як визначити власні пріоритети незалежно від думки інших.

2. 5Books – 121 подкаст від письменників на літературну тематику

Кожна з розмов триває від 20 хвилин до двох годин. Письменники, поети та інші культурні діячі діляться думками про те, що відбувається у сучасній українській літературі. Проект містить аудіоогляди на світові бестселери та маловідомі книжки, що розширить знання будь-якого книжколюба. 

3. No Name Podcast – інформаційна безпека

Утомилися розбиратися у багаторівневих паролях та налаштуваннях соцмереж? Тоді вам має сподобатися перший український незалежний подкаст із кібербезпеки. Ведучі запрошують експертів до розмови на найрізноманітніші теми: чи є СМС другим фактором автентифікації, які навички необхідні для захисту пристроїв і, навіть, – чи підслуховує нас Facebook.

4. Акустика тіней – про незрозумілу літературу словами експертів

Авторський проект Іванки Шкромиди про відомих літературних діячів та популярні течії у мистецтві. Авторка невимушено й одночасно детально розповідає про долю письменників, складає воєдино думки літературознавців, філологів та експертів. Деніел Кіз, Екзюпері, Франц Кафка… Акустика тіней розкаже про них значно більше, ніж біографічна довідка. 

5. Філософський барабан – якими б були мислителі сьогодні або простими словами про філософію

Журналіст і письменник Олег Шинкаренко зробив подкаст-програму про філософію з несподіваним поглядом на життя та буття. Ще з 2013 року автор та запрошені гості говорять про відомих мислителів та роздумують над тим, якими вони б були сьогодні. Наприклад, щоб було, якби Ніцше був президентом України? Що б сказали такі мислителі як Платон, Кант, Маркс, Конфуцій чи Аристотель, опинившися на наших теренах сьогодні?

6. Гонзо-ефір – культурні новинки тижня

Літературний критик Євгеній Стасіневич щотижня обговорює  кінопрем’єри, серіали, нові романи письменників, сучасну українську музику та все, що стосується культурного життя українців. Щоразу в гостях у «Гонзо» новий гість – це можуть бути літератори, письменники чи відомі українські співаки, які допоможуть вам обрати фільм та наступну книжку.

7. Куншт – наука як мистецтво

Як пандемія змінила ставлення до нерухомості?

Яка їжа шкодить здоров’ю?

Що еволюція знає про красу?

А уявіть – розповісти про це дітям, які занудьгували. Усі порушені питання у подкасті пов’язані з певним навчальним предметом та стосуються кожного. Окрім цього, журнал має цікаву рубрику про жінок-учених «Жіноча справа». 

8. WiseCow – 100 років історії за 100 хвилин

Це безкоштовні лекції та подкасти в аудіо та відеоформаті про літературу, кіно, журналістику та культуру в цілому. Проєкт має надцікаву рубрику, де лектори за 100 хвилин розповідають про 100 років історії: України, світової фотографії, українського мистецтва, моди тощо.

9. Простими словами – про психологію та щоденні емоції

Не дарма так багато розмов про емоційний інтелект та психологічну компетентність. Ця серія розмов допоможе відповісти на запитання:

Що таке злість?

Яким буває сором і як ним керувати?

Для чого людям почуття провини, і як воно відрізняється від відчуття сорому?

У першому сезоні редактор видання The Village Україна та психолог говорять про емоції, в останньому – як прощатися з людьми, ситуаціями та проблемами.

10. Кляті питання – актуальна політика

Коли європейські країни почнуть пускати туристів? Яким був перший рік президентства? Подкаст від Української правди далекий від мистецтва – саме тут обговорюють гострі теми. Найактуальніше це для вчителів історії, адже допоможе пояснювати геополітичні процеси минулого крізь події сучасності. 

Подкасти – загальнодоступний спосіб поглибити свої знання у будь-який зручний час: по дорозі на роботу, під час тематичного уроку або вдома. І найголовніше – вони допоможуть зацікавити сучасних дітей, адже говорять їхньою мовою про актуальні питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар