Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 29 липня 2021 р.

29 липня - День дощу ☔

Сьогодні, 29 липня, в усьому світі святкують День дощу. Всі ми знаємо про це погодне явище з дитинства. Одні обожнюють дощ, інші не люблять, але всі визнають - без нього ніяк не можна. За прогнозами цього дня в нашому місті дощу не буде, але можна взяти парасольку, "дощову" книжку та все ж відзначити це свято на природі. Тож пропонуємо вам добірку цікавих фактів про дощ та кілька книг, які вам точно сподобаються😉

☔️ Цікаві факти про дощ ☔️

💧 Саме дощ став причиною появи прогнозів погоди на радіо. Якось американський співвласник радіостанції потрапив під дощ, і він заснував нову рубрику прогнозу погоди, в якій розповідалось про дощ кілька разів на добу. 

💧 У дощу немає запаху. Запах, що ми відносимо до аромату дощу, насправді виділяють актин і ціанобактерії. Речовина, що надає дощу запах, називається геосмін. 

💧 Приблизно один зі ста мільйонів людей страждає алергією на дощ. Будь-який вплив води на шкіру викликає почервоніння, набряки, а потрапивши під дощ такі люди можуть померти. 

💧 Всі фрази Гідрометцентру про дощ мають конкретний зміст. Наприклад, фраза «короткочасний дощ» означає, що тривалість дощу буде не більше 3 хвилин. Фраза «без істотних опадів» - дощ випаде не більше 0,3 літра на квадратний метр. Фраза «очікується дощ» - тривалість дощу не менше половини доби. 

💧 Гра "Дартс" з’явилася через дощ. Якось лучників на змаганні застав дощ. Вони перебрались у кнайпу та почали кидати укорочені стріли в мішень на стіні.

💧 В Україні найвологішими є Карпати, Кримські гори, захід та північний захід країни. 

💧 Португалія – дощ у цій країні є поважною причиною не виходити на роботу. Також під час дощу багато власників бутиків оголошує про розпродажі, що так і називаються «Розпродажі дощу» чи «Дощові ціни». 

💧 На Кубі дощі йдуть близько полудня, а в Таїланді – тільки вночі. 

💧 У м. Пара зливи кожен день йдуть в один і той же час, тому місцеві жителі звіряють по них годинник. 

💧 У посушливій Бостсвані люди вітаються словом «пулу», що означає «дощ». Національна валюта в країні теж називається «дощ». 

💧 Великобританія – у XVII столітті у був прийнятий закон про дощ, за яким синоптика страчували за неправильне прогнозування дощу. 

💧 Мешканців Уганди не злякаєте громом, тому що в країні дощ з грозою йде плизько 250 разів на рік. 

💧 У США – в містечку Уайнсберг (штат Огайо) 29 липня кожного року неодмінно йде дощ, це триває протягом 100 років. 

💧 Місто Черапунджі, що в Індії – саме дощове в світі. За рік там випадає 26 460 мм дощу. 

💧 Гаваї – на горі Вай-Але-Але дощі йдуть до 350 днів у році. 

💧 Чилі – у деяких частинах пустелі Атакама дощу не було 400 років. 

💧 У Сан-Франциско з метеостанції повідомляють про дощ зі ступенем ймовірності, наприклад, 4/6. Просто там 10 місцевих метеорологів голосують за те, буде дощ чи не буде, а результат оголошують слухачам в такому «відносному» вигляді.

💧 Людина може залишитися під дощем абсолютно сухою, якщо знаходиться в пустелі. Насправді дощі в пустелі бувають, але про дощ неможливо дізнатися, оскільки краплі просто не долітають до землі, випаровуючись під впливом гарячого повітря. 

💧  Розмір дощових крапель – від 0,5 до 6-7 мм. Краплі з діаметром більше 6-7 мм розбиваються у процесі падіння з хмар на менші краплі, тому навіть при сильній зливі діаметр крапель не перевищить 6-7 мм. 

💧 Найважчі градини вагою 1 кг випали в м. Гопалгандж 14 квітня 1986 року. Тоді загинуло 92 людини. 

💧 Кислотність звичайного дощу – рН 5,6. Якщо рівень кислотності нижче, то дощ називають кислотним. При рН дощу 5,5 бактерії гинуть, а при 4,5 гинуть комахи, земноводні і риби. 

💧 Земні дощі складаються з води. В минулому на Марсі також йшли водяні дощі. На Венері йдуть сірчанокислотні дощі, тому що її хмари складаються в основному з сірчаної кислоти. Але ці опади не долітають до поверхні, випаровуючись через високу температуру.

💧Сліди дощу, що йшов приблизно 2,7 мільярда років тому, були виявлені на шматку вулканічного туфу в Південній Африці. 

💧 На сьогодні можна штучно влаштувати дощ. Частинки сухого льоду скидають з літака прямо на купчасті хмари. В хмарі вуглекислота обволікається водою і падає як сніжинка, при падінні нагріваючись і перетворюючись в дощ. Таким способом, можна боротися з посухою або розсіювати хмари. 

💧 Найбільш дощові місця планети відчувають нестачу води взимку. Після сезону дощів наступає настільки посушлива зима, що жителям доводиться купувати воду в інших містах.

💧 Щорічно на землю проливається 519 000 км3 дощу (де кожен км3 – це мільярд тонн води). 

Немає коментарів:

Дописати коментар