Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 28 липня 2021 р.

Як привчити дітей читати влітку?😉

А ваші дітлахи читають улітку? Ми знайшли п’ять секретних технік, як за канікули зростити справжнього читача. Спойлер: допоможуть сучасні технології. Дорослі мають лише інвестувати трохи свого часу в корисне літнє дозвілля дітей.

🌸 Літні відеоогляди книг

Переліки літератури на літо? Не всі діти сприймають їх із натхненням. Але якщо перетворити враження від читання у відеоогляди для однокласників та друзів чи у відеоблог читача - це здається не обов’язком, а привабливою ідеєю. Допоможе легко все оформити, наприклад, платформа Flipgrid, яку використовують для такої мети в американських школах. Це проста у використанні платформа, яка дозволяє записувати відео від 15 секунд до півтори хвилини і на ноутбуках, і на телефонах (є відповідний додаток для смартфонів). Можна створювати мережу, в якій поєднані всі відеоповідомлення. Таке подання робить картину цілісною, ніби створюється проєкт. 

Можна запропонувати кілька варіантів. Скажімо, дитина читає різні твори з літнього переліку, а потім ділиться враженнями щодо прочитаного. Тоді мережа виглядатиме як анонс для тих, хто ще не читав, а також як огляд: що є найцікавішим з усього запропонованого.

Можна також працювати над кожною окремою книжкою так: висловлювати свою думку щодо обраного персонажа. Можна навіть говорити від його імені. Наприклад: «Я, Гаррі Поттер, кмітливий, сміливий та завжди виручаю друзів».

🌸 Найкращі уривки з екранізацій

Перший крок цікавості до читання - дивитися фільми, зняті за заданими книжками. Та й ті, хто спочатку прочитав твір, залюбки подивляться, як сюжет подано у кіноформаті. Стисла відеопублікація своїх вражень - також цікавий досвід. Доведеться обрати кадри, які найбільш запам’яталися, та прокоментувати їх самостійно. Ще краще: прочитати книжку та виділити саме ті моменти, які в екранізації подані інакше, ніж в оригіналі, такий пошук може перетворитися на захопливе завдання.

🌸 Матеріали юних детективів 

Для заохочення в початковій школі підійдуть книжки з детективним сюжетом. У переліку літератури на літо можна знайти дитячі детективи В. Нестайка, відшукати детективну складову у творах Дж. Роулінг про Гаррі Поттера.

Приємна особливість цього методу: дитина має ділитися враженнями, ідеями, підозрами під час читання, а не очікувати завершення книги. Відео може бути справою на одного персонажа чи списком підозрюваних, а ще збіркою всіх секретів та підказок.

Це не лише підвищує насолоду від читання, а й розвиває грамотність, уміння уважно читати та коментувати, аналізувати та прогнозувати, прокачує ораторські та цифрові навички. Діти збагатять свій словниковий запас новими словами: «здогадки», «гіпотези», «версії», «підозри». 

🌸 Створення буктрейлера

Це вже перехід до справжнього блогерства. Буктрейлером називають коротке відео, яке рекламує книжку, має зацікавити чи здивувати майбутнього читача, привернути увагу до сюжету та героїв. Завдання більше до снаги підліткам, але і менші діти можуть спробувати свої сили. Зазвичай вони додають завантажені зображення з інтернету та смайлики, ефекти тощо. Усе це допомагає оригінально оформити відео.

Також можна розповідати або читати діалоги з твору. Дехто може відкрити у собі акторські здібності.

Запис коротких відеоповідомлень допоможе лаконічно формулювати думки, застосовувати це вміння згодом під час написання есе.  

🌸 Відгадка за «віддзеркаленим» сюжетом 

Урізноманітнити серйозний підхід може весела гра, яку полюбляють у США учні початкової школи та підлітки. Для цього автор відео записує історію, в якій зображено всім відомий сюжет книги, але ключові моменти змінено на протилежні. Скажімо, у давнину дві родини дуже сильно товаришують і прагнуть одружити сина та доньку. Але молоді люди терпіти одне одного не можуть. Та все завершується щасливим фіналом. Що це? Відзеркалений сюжет «Ромео та Джульєтти» Шекспіра.

Не варто боятися відходити від оригіналу. Так дитина й читає із захватом, помічає елементи сюжету та найкращі моменти, і її фантазія розвивається. 


Немає коментарів:

Дописати коментар