Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 21 липня 2021 р.

Презентація книг для людей із вадами зору «Бачити світ серцем»💞

Світ прекрасний в різноманітності форм та кольорів. Люди, слабозрячі та незрячі, позбавлені тих можливостей, які є у тих, хто бачить. І тут проявляється справжня людська природа: людина подає руку підтримки та допомоги іншій людині. Створюється алфавіт для сліпих, під назвою шрифт Брайля, на честь його винахідника Луї Брайля.

Через зір людина отримує 85 % інформації. Людина із порушенням зору такої можливості не має, тому слух, нюх та дотик стають її очима. Робити навколишній світ більш дружнім, інклюзивним і зручним для незрячих людей покликані книги, надруковані особливим шрифтом. Такий спосіб дізнаватися нову інформацію та орієнтуватися в просторі життєво важливий.

В Україні за неофіційними даними понад 100 тис. дітей із вкрай слабким зором, серед яких понад 1 тис. – тотально незрячих. Для них одним з найважливіших засобів отримання інформації служать тактильні книги спеціальним шрифтом, яких у нашій країні катастрофічно не вистачає. Навіть спеціалізовані школи для дітей із порушеннями забезпечені такою літературою лише на 15%, від необхідного обсягу.

При цьому, у зв’язку з великим прагненням до розвитку, потреба слабозорих і тотально незрячих людей в книгах в 5 разів перевищує аналогічну потребу звичайних українців. За даними Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, зрячий українець у середньому освоює 12 книжок на рік, а читач спеціалізованої бібліотеки – 50!

Сьогодні, у нашій бібліотеці відбулась презентація тактильних книг із спеціальним шрифтом. Учасниками заходу "Бачити світ серцем" стали підопічні із вадами зору БФ "Карітас Хмельницький УГКЦ".

Гості дізнались про програму, в рамках якої наша бібліотека отримала ці книги, ознайомились із літературою, поспілкувались про особливості читання та письма шрифтом Брайля, прочитали уривки з представлених видань, а також розповіли про використання цієї системи письма під час навчання та роботи.


"Сьогодні, завдяки Луї Брайлю та його винаходу, мільйони людей почувають себе повноцінними громадянами своїх країн, відчувають свою значущість і необхідність для інших. А наявність таких книг у бібліотеці дають можливість знайомитись, спілкуватись і набагато краще сприймати один одного. Саме так з`являється толерантність до обмежених в чомусь людей", - відзначила бібліотекар Леся Кутей.

Немає коментарів:

Дописати коментар