Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 7 вересня 2021 р.

8 вересня - Міжнародний день грамотності (#International_Literacy_Day) 📖

Міжнародний день грамотності - один із днів, який відзначають у системі Організації Об’єднаних Націй починаючи з 1966 року.

Кожного року цій події присвячується окрема тема. В 2021 році вона звучить як «Грамотність для відновлення, орієнтованого на людину: скорочення цифрового розриву» (відновлення після кризи пандемії та вільний доступ до навчання онлайн).



Мета Міжнародного дня грамотності – відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства загалом. Він наголошує на важливості грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Грамотність є не тільки додатком до вже здобутих знань і навичок, але й надійним помічником у житті кожної людини в інформаційному суспільстві. Стрімкий розвиток у всіх сферах діяльності з одночасною глобалізацією вимагає від людини, ким би вона не була і де б не мешкала, миттєво відгукуватися на вимоги часу. Грамотність, належний рівень якої підтримують і розвивають, стає запорукою підвищення професійної кваліфікації, і як наслідок, працевлаштування.

Рівень грамотності сьогочасної людини невід’ємно пов’язаний із вмінням користуватися новітніми технологіями, зокрема використовувати сучасні засоби масової інформації та комп’ютерної техніки. Грамотна людина має свою думку та вміє правильно її висловлювати. Одним із заходів, необхідних для підвищення суспільної грамотності, є розширення доступу до засобів масової інформації, як каналів поширення думок. 

У святкових заходах, присвячених Дню грамотності, беруть участь уряди та неурядові організації, спільноти, викладачі, учні. Цього дня проводять конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене та святкують не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, а й усіх, хто навчає дітей і молодь та поширює грамотність.

Так, щорічно під час офіційної церемонії присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО за поширення грамотності: Премія імені Короля Сечжона та Премія імені Конфуція.

Міжнародний день грамотності залишається актуальною подією, тим більше що зараз ми отримали нові виклики в сфері освіти через необхідність навчання в онлайн-форматі.

Ми долучаємось до святкування цієї події та пропонуємо вам розгадати кросворд із  порталу Educ.com.ua

А також, любі читачі, запрошуємо вас, покращувати свій рівень грамотності цікавими книгами. Ви у нас розумники, але, як відомо, в досконалості немає меж 😉

Цікавтесь світом, розвивайтесь і читайте хорошу літературу! До зустрічі у бібліотеці!👧👦

Немає коментарів:

Дописати коментар