Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

четвер, 2 вересня 2021 р.

Дитяча книгозалежність, або Як зацікавити дітлахів книгами? 😊

Знайомство та спілкування з книжками дорослі можуть зробити для дитини ритуалом — варто лише прислухатися до простих порад!


Ігор Хворостяний,

літературознавець, вчитель української мови і літератури:

"Про корисність читання знають усі. А от щоб воно стало справді захопливим, не просто читайте, а розповідайте дітям захопливі історії. Інтрига — перший стимул до занурення в текст, до прагнення перегорнути наступну сторінку.

Правильно розповісти дітям, "про що" цей твір — половина успіху. Навчіть дітей перекидати місточок між минулим і теперішнім, читаючи класику.

Будьте з дітьми на одній хвилі!"


Діана Мельникова,

дитяча письменниця, вчителька української мови і літератури:

"Влаштовуйте літературні дебати. Привчити дітей змалечку читати книжки? Вчимося разом!

Батьки, у вас має з’явитися чудодійна звичка: читати дітям казки перед сном. Хай навіть дитина поки не вміє читати, — це стане вашим спільним ритуалом. Малюк слухає захопливі історії, уявляє, фантазує. Можна зробити ще хитріше: дуже захопливу історію розповідайте не одразу, а за два вечори — тоді дитина чекатиме продовження, це стане для неї важливою цікавинкою.

Знаючи, що історії з книг — це цікавезно, дитина обов’язково сама захоче читати. У цей момент важливо підсунути вашому маленькому читачику справді цікаву книжку.

Велику роль для дитини відіграють ілюстрації: книжка має бути гарно проілюстрована. Саме тоді її захочеться тримати в руках, читати, гортати і гортати…

Навіть коли ваша дитина вже вміє читати, можете продовжувати читати їй наніч. Половину історії читаєте ви, іншу дитина дочитає сама, бо їй буде суперцікаво, а чим же все закінчиться?

Велике значення відіграє власний приклад батьків. Якщо дитина не бачить вас вдома з книгою, це означає, що для родини це норма. Дитина не поводитиметься по-іншому, підсвідомо. Адже діти копіюють батьків. А коли діти бачать вас із книгами — вони думають: "Ага, дорослим подобається, теж хочу". Ще одна важлива порада — говоріть з дітьми їхньою мовою".

Дмитро Кузьменко,

дитячий письменник:

"Зробіть із тексту пригоду. Привчити дітей читати книжки в наш час, коли так багато спокус їх не читати — місія не з легких! Тому треба думати про те, а як же подати дітям ті книжки так, щоб вони забажали їх читати. Універсальний спосіб — потрібні люди, які вміють правильно мотивувати.

Читання — це все-таки розвага, якщо тільки це не читання нон-фікшн літератури. А читання художнього тексту — це розвага з розвивальним ефектом. Але як книзі виграти конкуренцію в цифрових розваг, гаджетів з доповненою реальністю? Хіба що додати в процес читання… елементи шоу!

Коли обговорюєте з дітьми текст, виокремте в ньому моменти, які доводилося переживати вам, і запитайте, що з того переживали діти. Відчуйте емоції разом з ними, опишіть їх".


Немає коментарів:

Дописати коментар