Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

понеділок, 21 грудня 2020 р.

Інтелект-карта: колаж, який допомагає вчитися📜

Інтелект-карти – це візуалізація думок. Вони допомагають вчитися, генерувати нові ідеї та запам’ятовувати великий обсяг інформації. Хіба не кожен хотів би мати такого помічника?

timr

Інтелект-карти: що це і навіщо?

Інтелект-карти (англ. mind maps) – це так звана мапа розуму, пам’яті або ж думок, що відображає слова, ідеї чи завдання. Її використовують для генерування, структуризації чи відображення ідей. Це чудова річ для запам’ятовування великого обсягу інформації в процесі навчання чи розробки проєкту.

Карта створюється за спеціальним форматом: усі слова, ідеї, зображення розташовані в інтуїтивному порядку навколо основного об’єкта, який розміщений у центрі. Таке подання інформації активізує дві півкулі мозку та сприяє активнішій роботі.

Інтелект-карти чудово підходять для збирання думок методом мозкового штурму, оскільки кожна нова ідея може наштовхувати на іншу. Отже, інтелект-карта матиме багато розгалужень, які формуватимуть загальну картину. Це чудовий варіант для людей, які працюють над створенням нових проєктів.

Інтелект-карти в початковій школі – це найкращий варіант подання інформації для дітей, яким важко зосередитися на матеріалі. Наприклад, прочитавши книжку, сюжет твору можна зобразити за допомогою картинок, а до кожного персонажа можна провести додаткові лінії, на яких учні мають намалювати свої асоціації, що стосуються поведінки чи характеру героя. Такий формат зробить заняття цікавішим і полегшить роботу як учителів, так і учнів.


Окрім навчальної мети, інтелект-карти можна використовувати і в інших заняттях. Зміст розмов чи інтерв’ю теж можна записати у форматі створеної мапи думок, що допоможе згодом відтворити інформацію в пам’яті.

Як створити інтелект-карту самостійно?

Інтелект-карти будуть ефективні й дадуть відповідний результат, якщо створювати їх за певними рекомендаціями. Для створення інтелект-карти знадобиться аркуш паперу, кольорові фломастери чи олівці та трішки натхнення. Якщо малювання не сильна сторона – не переймайтеся, адже основна мета інтелект-карт зовсім в іншому.

  • Визначтеся з основною темою інтелект-карти. Вигадайте до неї візуальний образ і помістіть її в центр аркуша. Не записуйте тему словами і не використовуйте цифр – звільніть свій мозок від шаблонів та ввімкніть творчість.
  • Намалюйте декілька гілок, які беруть початок із центру. Це можуть бути назви розділів прочитаної книжки чи декілька варіантів стратегії розвитку компанії, які пов’язані спільною темою – центром.
  • Від основних гілок промальовуйте додаткові гілки, які позначатимуть менш значущі речі. На цьому етапі вже краще зменшити розмір зображень, щоб спершу в очі впадала основна інформація.
  • Застосовуйте різні кольори, шрифти та малюйте символічні зображення, які допоможуть краще запам’ятати інформацію та передусім фокусуватися на важливих темах.
  • Не розписуйте поняття – використовуйте символи. Намагайтеся використовувати зображення, які викликатимуть асоціації. Це може наштовхнути на нові ідеї чи думки.

Інтелект-карти онлайн

Інтелект-карти – це практична річ, яку можна використовувати у навчанні, роботі, розробці стратегій чи прописування плану. Проте життя вимагає сучасних рішень навіть для олдскульних занять, тому інтелект-карти можна створювати навіть в онлайн-режимі.

Coggle

Безкоштовний сервіс для створення mind map. Є можливість ділитися своїми нотатками з друзями та колегами, щоб працювати над ідеєю разом та одночасно. Режим історії цієї програми дає змогу переглянути зміни та виправити нововведення, якщо щось було змінено. Активувавши безкоштовну підписку, буде можливість створити 3 приватні мапи та нескінченну кількість відкритих діаграм. Сучасний дизайн і простий інтерфейс допоможуть у створенні сучасних і стильних інтелект-карт.

MindMeister

Програма пропонує скористатися вже готовими шаблонами для візуалізації або ж створити власний. Також є можливість працювати з командою в режимі реального часу, що дуже зручно для спільної роботи. Окрім створення інтелект-карт, у програмі є вбудована можливість надавати завдання між учасниками карти: делегувати завдання конкретній людині, ставити дедлайн і додавати коментар.

Bubbl

Цей сервіс дає змогу легко візуально впорядкувати ідеї. Під час виконання завдання на екрані з’являється мінімальна кількість видимих кнопок. Це створено для того, щоб відволікатися якомога менше, адже нові ідеї потребують зосередженості. Простий і лаконічний дизайн чудово підходить для ділових презентацій. Після створення карти є можливість експортувати її у форматі зображення.

Щоб не забувати ідеї, їх потрібно одразу записувати. Візуалізація думок за допомогою інтелект-карт – формат відтворення інформації як для творчих особистостей, так і для структурованих людей. Основне правило, якого варто дотримуватися, – не обмежувати свою фантазію, адже це найкращий метод вивільнити твій розум від нескінченного потоку думок.

Немає коментарів:

Дописати коментар