Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 8 грудня 2020 р.

Як захопити дитину читанням, радить Олена Павлова — шеф-редакторка «Освіторія.Медіа» та авторка комікс-кота Інжира — найкнижковішого кота України.

1. Читайте самі. Якщо дитина ніколи не бачила вас за книжкою - у вас немає шансів зацікавити її читанням взагалі.

2. Перетворіть читання на ритуал - за ранковою кавою з кардамоном або вечірнім запашним какао, на світанку перед усіма справами чи перед сном. Ви ж пам’ятаєте, що гаджетам там не місце. Тому хорошу книжку - до ліжка!

3. Облаштуйте вдома найзатишніший у світі куточок для читання. Це може бути комфортне крісло чи диван, залите сонцем широке підвіконня з подушками, балкон чи горище, або просто куточок, що надихає. Дозвольте дитині самій облаштувати своє таке «місце сили», де можна буде зависнути з книжкою і ніхто не турбуватиме.

4. Як знайти час на книжки, якщо ви суперзайняті? Просто. Щоразу, коли хочеться зазирнути в телефон і перевірити лайки, знайте: це якраз і є час для читання. Якщо читати книжечки замість інтернету, то так можна і прочитати все, що ти накупив, - підказує кіт Інжир.

5. Заведіть собі та дитині сторінку на Goodreads - це соцмережа - читацький щоденник онлайн. Туди можна додавати книжки, писати відгуки, ставити оцінки, радити книжки друзям і отримувати задоволення від того, що на вашій поличці «Прочитане» - книжок дедалі більше. А наприкінці року платформа навіть порахує кількість прочитаних вами сторінок і створить красиву інфографіку.

6. Поводьтеся, як реклама в інтернеті - підсовуйте дитині книжки на теми, якими вона цікавиться. Важливо робити це ненав’язливо. І важлива частота - нехай книжки постійно потраплятимуть дитині на очі.

7. Оточіть себе та дитину класними книжками. Хай вони лежать скрізь - очі бачать, рука тягнеться.

8. Не виходьте з дому без книжки. Читайте в черзі чи в дорозі - нудна рутина взагалі може обернутися на найкращі моменти дня.

9. Ретельніше обирайте книжки. Ставтеся до книжкового шопінгу серйозно - слідкуйте за новинками, рейтингами, гортайте все довго і зосереджено в книгарні. Хороша книжка одразу вчепиться до вашої уваги, і не хотітиметься припиняти її читати. Обирайте разом із дитиною.

10. Пропонуйте сучасні книжки. Якщо дитину оточуватимуть справді цікаві сучасні видання та герої, з якими вона себе може ототожнити, є всі шанси, що вона стане запеклим читачем. Не підсовуйте їй одразу складну класику - до класики ще треба дорости. Навіть незанудна класика написана в умовах, коли час плинув по-іншому: сучасній дитині старі книжки видаються надміру затягнутими. Змінився світ і наше сприйняття, потрібні сучасні яскраві образи та динамічні сюжети.

11. Підпишіться на красивезні книжкові сторіз в Instagram та канали в Telegram, що надихають читати.

12. Влаштуйте вдома книжковий клуб - збирайте всю родину і обговорюйте, хто що цікавого прочитав. Не перебивайте, уважно слухайте розповіді. Це родинне тепло створить позитивний образ читання, а відчуття, що вас слухають і чують - дуже важливе для кожного.

13. Дивіться з дитиною фільми та серіали, зняті за книжками. Потім неодмінно виникає бажання перечитати, порівняти, отримати продовження історії.

14. Запишіться до бібліотеки. Вас здивують зміни, які в ній сталися, відколи ви тут були - тепер тут можна знайти найновіші книжки, і це допоможе добряче зекономити під час книжкового шопінгу.

15. Заведіть з малечею книжковий блог - це може бути YouTube-канал, сторінка в Instagram чи канал у Telegram, де дитина буде щотижня розповідати або писати про якусь класну книжку. Станьте продюсером цього блогу - допоможіть під час зйомок або запросіть більше читачів. Такий проєкт заохотить дитину читати систематично. Адже все серйозно - підписники чекатимуть на новий блог щотижня, у чіткий час.

16. Влаштовуйте книжкові челенджі. Розробіть тематичні завдання, які має виконати дитина, щоб отримати приз, про який вона давно мріє. Наприклад, темою може стати Колір. Завданнями - прочитати за місяць книжку із зеленою обкладинкою, книжку автора з «кольоровим прізвищем», книжку з кольором у назві, вивчити вірш, де фігурують кольори.

17. Проведіть сеанс ворожіння на віршах. Ставте жартівливі запитання - як-от: що чекає нас на контрольній з математики або в кого закохана сусідка по парті. Перетворіть читання на розвагу, яку супроводжуватиме позитив.

18. Заведіть з дитиною її власну бібліотеку. Хай створить каталог - електронний. Придумає систему, за якою розташувати книжки - за алфавітом чи тематично. Діти цінують приватну власніть - особливо коли це їхня персональна книжка. Зробіть і собі тут читацький квиток.

19. Дивіться з дітьми фільми чи серіали про книголюбів.

20. Ходіть разом на літературні презентації, книжкові фестивалі. Там багато розваг для дітей, а харизма живих авторів, їхні дотепні історії та авторитет можуть надихнути на читання і зацікавити книжкою.

21. Вмикайте вдома чи в машині аудіокнижки. Хороший сюжет та начитка можуть зацікавити дитину.

22. Влаштуйте тематичну дитячу книжкову вечірку, наприклад на тему Гаррі Поттера. Оберіть уривок, який гості мають розіграти в ролях. Або хай імпровізують.

23. Влаштуйте вдома чи у дворі «гаражний розпродаж» - запросіть друзів дитини принести свої прочитані книжки, які вони хотіли б обміняти на інші.

24. Кидайте погані книжки. Не силуйте ні себе, ні дитину. Щоб прочитати всі хороші книжки в цьому світі, замало буде навіть дев’яти котячих життів. Не гайте часу на погані.

25. Станьте книгозалежними. Читайте завжди й усюди, а головне - для задоволення. Так зосереджено та захоплено, наче це погана звичка. Хоча насправді - хороша.


Немає коментарів:

Дописати коментар