Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 7 червня 2022 р.

Майстер-клас "Ляльки-нерозлучники" 👧👦

Українська народна іграшка має надзвичайно багату історію. Вона поєднала в собі все: життя і побут народу, звичаї та традиції, обряди та ритуали. Скажімо, нареченим до весілля дарували ляльку-мотанку, яка мала слугувати не тільки забавкою для майбутніх нащадків, але й бути оберегом для молодої сім’ї, особливо для жінки-матері.

Власне, всі ляльки-мотанки мали символічний характер. Специфікою такої ляльки є те, що вона не має обличчя. Дитячі психологи впевнені, що саме цей нюанс сприяє розвиткові дитячої уяви. Дитина має змогу домалювати дивовижні картини власного світу.

Потужним захистом проти злих сил вважалися зокрема ляльки-нерозлучники, які підвішувалися попереду воза молодят. Дві ганчіркові ляльки, які уособлюють чоловіче та жіноче.

Сьогодні у центральній публічній бібліотеці для дітей було організовано майстер-клас "Ляльки-нерозлучники". На захід завітали мешканці мікрорайону Виставка, читачі бібліотеки.



Для проведення майстерки запросили відому подільську художницю, майстриню декоративно-ужиткового мистецтва, викладачку Хмельницької художньої школи Надію Борецьку.

Пані Надія розповіла про значення ляльок-нерозлучників в українській культурі, важливість оберегів, пояснила методику виготовлення цікавих сувенірів, ознайомила присутніх із матеріалами та способами створення виробів із тканини.

Усі діти майстерно виконали завдання - змотали ляльок-нерозлучників для оздоблення своїх осель і на подарунок близьким.

"Ці ляльки - дуже просто створюються і гарно виглядають. Дуже круто, що можна власними руками зробити іграшку або справжній оберіг. Тому планую зробити таких крихіток усім членам родини", - поділилась враженнями читачка Христина.

Немає коментарів:

Дописати коментар