Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середу, 7 грудня 2016 р.

10 цікавих книг для дівчаток-підлітків

Підлітковий вік – вік тисячі запитань, нового досвіду, пригод, змін, першої закоханості, серйозних рішень та спроби бути дорослим. У пошуку відповідей дитина особливо потребує розуміння та доброї поради. Книги з цієї добірки містять тисячі рекомендацій та підказок для дівчаток. Вони подарують години захоплюючих пригод. Будуть корисні підліткам, а їх мамам допоможуть зрозуміти почуття та проблеми донечок.


1. Вілсон Д. Дівчата закохані.
Маґда має хлопця, Надін теж, а Еллі лише про це мріє. На канікулах вона зустрічає дивного і кумедного хлопця Дена, молодшого від неї на півроку. Ден каже, що вона йому подобається, а вона розповідає подругам, ніби насправді він  на кілька років старший красунчик. Не надто мудро... 
Автор правдоподібно зображує внутрішній світ і проблеми трьох тринадцятирічних дівчат-дев'ятикласниць  надмірне хвилювання за власну фігуру, занижена самооцінка, відсутність стосунків або їхня проблемність тощо. 

2. Вільде І. Повнолітні діти.
Автобіографічний роман авторки, дія якого відбувається у 20-х роках ХХ століття на окупованій боярською Румунією Буковині. Головна героїня твору  дочка сільського вчителя гімназистка Дарка Попович, яка, зблизившись із прогресивно настроєною молоддю, стала на шлях революційної боротьби. Саме тоді життя дівчини сповнилось радістю першого кохання.

3. Йорт В. Йорген + Анна = любов.
Анна – звичайна десятирічна дівчинка, яка захоплюється лазанням по деревах, їздою на велосипеді та веде безтурботне життя. Але з появою новенького хлопчика в класі, Йорґена, її життя зовсім змінилось. Так, це перша закоханість. Для того, аби здобути його прихильність та виділитись серед суперниць, Анна готова на все.

4. Космовська Б. Буба: мертвий сезон.
Здається, весь світ змовився проти Буби. Коханий Мілош захопився чарівною Ребеккою, немає поруч найкращої подруги, і навіть дідусь поринув у віртуальний світ інтернет-чатів. Мама, як завжди, зайнята власною кар'єрою й постійно перебуває поза домом, а старша сестра регулярно поривається розлучитися зі своїм чоловіком.
Якось, вигулюючи собаку, Буба знайомиться з паном Клеменсом, котрий розповідає їй сумну історію свого картярського програшу. Ніхто не здатен виграти в бридж у зловісного Юзефа на прізвисько Сталін. Хіба тільки Буба.

5. Крюкова Т. Чарівниця з острова Гроз.
Головній героїні пригодницького роману чотирнадцять років. Маріка норовлива, незалежна, і у неї повно проблем, як у будь-якої дівчини в її віці. Але вона ще не знає, що її головна проблема в тому, що вона наділена сильним магічним даром. Її чекають змови, злидні і небезпеки, перш ніж вона дізнається про те, що носить у себе на грудях заповітний оберіг  знак влади. Маріка чарівниця. їй під силу багато чого, але вона мріє стати простою смертною, тому що знає, яким тяжким є тягар могутності.

6. Мензатюк З. Як я руйнувала імперію.
Перша українська повість для підлітків про останні роки радянської імперії. Як жили радянські люди? Як ганялися за дефіцитними товарами? Кого боялися? І чого прагнули?
Герої повісті – підлітки, що дружать, сваряться, хуліганять, часом навіть вдаються до чарів, а при тому опиняються в вирі суспільних змін. Читач зрозуміє, чому були неминучими й наступні потрясіння, що їх зазнала Україна. Чому розвалився Радянський Союз? І – найголовніше  хто його розвалив?

7. Пекарська М.-К. Клас пані Чайки.
Труднощі підліткового віку, негаразди у школі та вдома, перші почуття й розчарування. Головні герої роману – варшавські гімназисти – вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини, з усіма її вадами. Вони закохуються, ходять на вечірки, читають і обговорюють дорослі важливі питання. За три роки навчання з одному класі з цими дітьми стається багато цікавого, вони помиляються, але знаходять способи виправитися. А ще в цій книжці повно гумору й дотепів, і немає і натяку на моралізаторство.

8. Росіцький Р. Лук нічної громовиці.
Чого бракує тринадцятирічному під­літкові, як то кажуть, для пов­ного щастя? Сенсорної «труби», крутого ноутбука, мерседеса останньої моделі? А може, життя втрачає сенс без любові і турботи батьків, доброти бабусі й дідуся, вірної подруги? Або – вічної і неповторної природи, яка відкриває всі свої скарби, якщо ти не ледар і не варвар? Не зайвою буде й дрібка фантазії. І непереборне бажання змінювати світ на краще.

9. Сайко О. Новенька та інші історії.
13-річним героям оповідань цієї книжки доводиться – може, вперше в житті й часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді – бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві – осудом чи співчуттям?..

10. Трайбер Ю. Синє озеро сьогодні зелене.
Коли Ґізелі самотньо, вона лине думками до маленького синього озера на лісовій галяві. Вона подумки розфарбовує те озеро. Який настрій у неї на душі, такого кольору й озеро. Сьогодні її озеро чорне. 
Ґізелі сімнадцять, і вона вагітна. Її хлопець умовляє народити дитину й жити з ним. Мама наполягає на тому, що варто продовжити навчання. Ґізелин батько безпорадно розводить руками. 
Чи озеро змінить колір? І чи навчиться Ґізела любити себе і світ довкола себе?..

Немає коментарів:

Дописати коментар