Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 20 грудня 2016 р.

Як поліпшити пам`ять: корисні поради




Однією з проблем сучасних батьків є неуспішність їхньої дитини у школі. А чи знаєте ви, що найпершою причиною неуспішності є неуважність? 


Часто дитині складно запам’ятовувати сказане вчителем на уроці, вона забуває записати домашнє завдання, не пам’ятає прочитаний твір, не може його переказати… Ми пропонуємо поради, які допоможуть не лише дітям, а й дорослим покращити свою память і розвинути здібності, що сприятимуть на шляху до успіху.


Думайте

Вчіться не лише відповідати на запитання, а й ставити їх. Спробуйте посперечатися з автором, висуваючи при цьому свої аргументи. Якщо відповіді на ваші запитання є в книзі, - ви проконтролюєте себе, якщо ні, - спробуйте відповісти самі, перевіривши одночасно переконливість авторської позиції.

Цікавтесь

Щоб добре запамятати, потрібно бути зацікавленим. Потрібна установка на запамятовування, інтерес, які поліпшать роботу довгострокової пам’яті та загальну працездатність.

Будьте готові

Поміркуйте над тим, що ви знаєте про запропоновану тему, оцініть, наскільки нові дані поповнять ваші знання. До роботи зі складним матеріалом корисно спеціально підготуватися: почитати на цю тему ще щось, можливо, більш популярне.

Не топчіть сліди

Давно встановлено, що найкращий спосіб забути щойно вивчене - спробувати відразу запамятати все потрібне. Не вивчайте усе підряд, робіть перерви, якщо матеріал із різних галузей знань.

Озирніться довкола

Це ефективний спосіб боротьби із неуважністю. Уявіть обставини, за яких відбувалося явище, і ви зможете все згадати, тому що одночасні враження мають властивість викликати одне одного. Наприклад, вузлик на память, повязаний із певною ситуацією, згодом допомагає пригадати і той момент, що спричинив його появу.

Вивчайте від А до Я

Вся інформація сприймається цілісно, а не як окремими уламками. Звісно, це не означає, що ви маєте терміново оволодіти відразу всім матеріалом. Краще попрацювати над ним упродовж кількох днів, ніж у гонитві за швидким результатом забути вже до наступного ранку.

Дійдіть до суті

Перш ніж запамятати основні думки, відомості, потрібно зрозуміти їхню суть, пов’язати головні думки із засвоєним раніше матеріалом. Міцно запамятовується те, що зрозуміле і поєднане з наявними знаннями. Память міцна, якщо ґрунтується на зв’язках, асоціаціях, а не механічному заучуванні.

Виберіть головне

Наша память довго зберігає лише невелику частину (14-15%) отриманої інформації. Тому необхідно відібрати для запамятовування найголовніше, найпотрібніше. Хто прагне запам'ятати все, той не пам’ятає майже нічого.

Немає коментарів:

Дописати коментар