Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

вівторок, 27 вересня 2022 р.

Як заговорити українською: 10 порад від Артура Пройдакова💙💛

Щодня дедалі більше людей хочуть перейти на українську - зробити її мовою побутового спілкування. І це не може не тішити. Переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков у ці дні волонтерить на мовному фронті. Учитель дає 10 порад, як заговорити українською за лічені тижні.

👉 Установіть українську мову на гаджетах.

"Телефони, планшети, комп’ютери - це речі, які в нас весь час перед очима. Тому постійна взаємодія з українським інтерфейсом - це вже велика допомога у вивченні мови. Замінити її можна в налаштуваннях буквально за дві хвилини, а ефект буде разючим."

👉 Говоріть українською в громадських місцях.

"Знаю, що багатьох бентежать можливі лексичні помилки під час спілкування. Але помилятися - це нормально. Гірше - так і не спробувати. Тому візьміть собі за правило брати із собою українську, коли виходите з дому."

👉 Підпишіться на українськомовних блогерів або Telegram-канали.

"Оточіть себе українським інформаційним простором. Із перевірених та якісних інформаційних джерел раджу: Новинний ресурс УП.Стрічка, Пізнавальний канал з історії імені Т. Г. Шевченка, Telegram-канал ЗНО українська."

👉 Одразу спілкуйтеся українською з незнайомими людьми й поступово переходьте на неї з друзями та близькими.

"Ця порада перегукується з порадою № 2. Але тут хотів би додати, що психологічно набагато простіше спілкуватися українською з людьми, які вас до цього не знали. Змінювати мову в постійному оточенні трохи складніше, але цілком реально. За потреби поясніть близьким, чому для вас це важливо. Переконаний, що вони обов’язково підтримають."

👉 Проходьте онлайн-курси з української мови або переглядайте пізнавальні відео на цю тему.

Особисто я раджу переглянути такі курси: "Лайфхаки з української мови", "Українська за 27 уроків".

👉 Переходьте на українську в соцмережах.

"Дуже дієвий інструмент. Пишіть дописи та коментарі українською. За можливості намагайтеся також листуватися нею в месенджерах. А якщо у вас стоїть україномовний інтерфейс, то Facebook вам часто пропонуватиме навіть написані російською дописи автоматично перекласти українською. Із часом ви й не помітите, як звично тепер користуватися солов’їною в інтернеті."

👉 Заведіть власний словничок.

"Заведіть нотатник та виписуйте слова, значення яких ви раніше не знали. Це можна робити як у нотатках у телефоні, так і придбати блокнот для натхнення і виписувати слова або цілі вирази туди. Намагайтеся поповнювати словниковий запас. А потім обов’язково інтегруйте нові для себе слова в повсякденний ужиток, щоб вони стали звичними."

👉 Читайте книжки українською.

"Питомо українські або гарно перекладені. Так ви не тільки поліпшите знання мови, а й підтримаєте українські видавництва. Також раджу формувати навичку читати деякі частини вголос, щоб практикувати мовлення."

👉 Слухайте подкасти українською.

"Саме так можна звикати до розмовної мови. Це дуже зручно робити під час прогулянки, у транспорті або дорогою в магазин. Завдяки такому прослуховуванню можна запам’ятати наголоси та коректну вимову слів. Хороші подкасти, які можна слухати як учням, так і дорослим, можна переглянути тут."

👉 Переглядайте фільми та серіали українською.

Іноді такі переклади - це окремий вид мистецтва. Наприклад, та ж українська версія "Друзів" вважається класикою хорошого перекладу. Переконаний, що багато улюблених фільмів заграють для вас новими барвами. До речі, це буде прекрасним приводом передивитися їх ще раз.

Немає коментарів:

Дописати коментар