Фасад бібліотеки

Фасад бібліотеки

середа, 13 квітня 2022 р.

Майстер-клас із виготовлення витинанки "Дерево Роду"🌳

Витинанки є чудовими зразками прорізного паперового декору. У давнину як прикрасу витинанки наклеювали на стіни, печі, шибки вікон. Ажурні паперові прикраси слов’янських народів мали декоративне спрямування та здебільшого були орієнтовані на традиційні народні мотиви орнаменту. Найдавніші українські витинанки, що дійшли до нашого часу, походять з Прикарпаття та Західного Поділля.

У кожному регіоні та в багатьох осередках населення вони набули своєрідних локальних рис щодо трактування матеріалу, форми, технічної вправності, відчуття ритму, пропорцій, силуетів, багатства орнаментики. Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний, трапляються також антропо- та зооморфні фігурки, зображення предметів побуту, архітектури тощо.

Сьогодні, 13 квітня, у центральній публічній бібліотеці для дітей №12 було організовано для читачів бібліотеки та діток ВПО майстер-клас із виготовлення витинанки.

Урок декоративно-прикладного мистецтва провели заввідділом образотворчого мистецтва Вікторія Назаренко та викладачі Хмельницької школи мистецтв "Заріччя".

Пані Вікторія з колегами ознайомили дітей із мистецтвом вирізання витинанок, розповіли цікаву інформацію про види цих прикрас і допомогли кожному зробити власне "Дерево Роду".


На завершення майстер-класу учасники поділились позитивними враженнями від роботи з кольоровим папером і пообіцяли навчити робити такі ж прикраси своїх друзів.





Немає коментарів:

Дописати коментар